В чому особливість процедури bail in (конвертація коштів пов’язаних осіб) та чому намагання підвищити суспільний інтерес можуть не принести позитивних наслідків, на своїй сторінці в facebook розповів член Ради Національного банку України Віталій Шапран.

Пошук пов’язаних осіб

Bail in не може розповсюджуватись на всіх підряд. Як правило, bail in відбувається тільки перед тими кредиторами, які цю юридичну особу довели до неплатоспроможного стану. Просто анулювати зобов’язання по євробондам ринкових інвесторів і навіть конфіскувати депозити НПФ пов’язаної особи-керуючого, – дуже проблематично. Адже активи ІСІ фактично управителю не належать.

Я не фахівець по братам Суркісам і не намагаюсь ним бути, але якщо вони допомогли менеджменту банку доводити його до неплатоспроможного стану і це доведено, то за всіма існуючими практиками вони потрапляють під bail in. Якщо це ще недоведений факт, то під bail in вони не підпадають, а банк був повинен зарезервувати цей ризик. Взагалі не розумію, чому весь ризик по bail in не було зарезервовано по портфельному принципу.

Мені дуже прикро, що ніхто в медіа не концентрується на ролі Суркісів у дефолті Привату, а 50% розповідає, що тепер же держава отримає збитки (цікавий аргумент), інші 50% просто констатує, що рішення судів незаконні, де-факто виконуючи роль апеляційної інстанції.

Я не знаю жодної країні в світі, де б незаконними рішення судів визнавали: журналісти, юристи центрального банку або блогери. Мені самому б було цікаво послухати фахового юриста з цього приводу, який невтягнутий у процес і не має конфлікту інтересів.

Інформаційна протидія

Поведінка окремих коментаторів з боку Приватбанку заслуговує на негативну оцінку. Волання про збитки державі, про несправедливі суди – це гарний прийом для лобіювання рішень в органах влади, закритих кабінетах суддів і т.д., але виплескувати справу на публіку у формі крику «все пропало» — це ознака непрофесійності і нехтування інтересами вкладників.

Я сподіваюсь, що менеджмент банку розуміє, що в цій справі інтереси вкладників понад усе, на другому місті інтереси держави як акціонера, і тільки потім можливості випустити пар через азарт від програної справи. Я дуже сподіваюсь що пан Петр Крумханзл знайде в найближчі три дні час для виховної бесіди із такими панікерами, а банку не потрібно буде збільшувати заявки на готівку для банкоматів та кас.

Читайте також: Куди рухається економіка України і як її перезапустити

Впевнений, що справа Суркісів не повинна цікавити вкладників банку, це справа між державою Україна і екс-акціонерами банку та пов’язаними з ними особами або кандидатами на це звання.