Хто впав

Значне падіння продемонстрував індекс NASDAQ (в нього входять технологічні компанії), який за день втратив 5,4%.

Це не дивно, адже найбільше постраждали саме технологічні гіганти. Так, акції Apple подешевшали на 6,2%, Facebook — на 4%, Amazon — на 5,2%, Google — на 5%. Ще істотніше просіла вартість Tesla — на 8,3%.

Звичайно, падіння техгігантов потягнуло донизу і показники ключових індексів: S&P 500 (розраховується на підставі 500 найбільших компаній США) втратив 3,6%, а індустріальний Dow Jones — 3,15%.

Ці цифри не відображають всю ситуацію на ринку. Падіння торкнулося тих компаній, які демонстрували найбурхливіше зростання останніми місяцями. Так, наприкінці серпня Apple стала першою американською компанією, чия вартість перевищила $2 трлн, а за рік вона подорожчала на 156%. Tesla перш, ніж почати дешевшати, подорожчала з початку року в 11 разів.

Падіння техгігантов не відображає всієї ситуації на фондовому ринку. Як повідомляє Bloomberg, менш відв'язані від реальної економіки галузі, включаючи фінсектор і енергетику, зростали. Точно так само демонстрували непогані показники акції компаній, що найбільше виграють від відкриття економіки, на кшталт авіаперевезень і туризму.

Очевидних причин не було

Падіння техгігантов відбулося без видимих ​​для цього причин. Ніяких новин, які віщували це, не надходило. Хіба що Facebook заявила, що припинить розміщувати нову політичну рекламу за тиждень до президентських виборів у США. А ось Tesla, навпаки, дала привід для оптимізму, заручилася повною підтримкою федеральної влади Німеччини у будівництві нової гігафабрики під Берліном.

Макроекономіка також не давала сигналів для песимізму: кількість нових заявок на допомогу з безробіття у США виявилася меншою за прогнози. Все було спокійно і на сировинних ринках, а нафта хоч і дешевшала, але не суттєво і після декількох тижнів зростання.

Страх поборов жадібність

Основною причиною вчорашнього падіння акцій експерти називають перегрітість технологічного сектора, з якого почали виходити інвестори.

Акції IT-компаній перекуплені і пауза у їх ралі природна, пише Bloomberg. Як пояснюють аналітики Saxo Bank, обвал стався на тлі «стадного ефекту» — збільшується волатильності через величезну кількість пут-опціонів на папери обмеженої кількості найбільших гравців IT-сектора. Через це маркетмейкери повинні скуповувати ці акції — і розпродавати при ознаках зниження.

Обвалу посприяла і популярність у США брокерського сервісу Robinhood, який дозволяє торгувати акціями без будь-яких комісій. Цього року в сервісі зареєструвалися мільйони нових користувачів, які віддали перевагу акціям техгігантів і в будь-який момент можуть зафіксувати прибуток. Тренди опціонного ринку визначають саме клієнти Robinhood, відзначає стратег з фондового ринку Saxo Bank Пітер Гарнрі.

До чого готуватися

На думку мільярдера Білла Екмана, зараз на фондовому ринку панує невизначеність, яка посилюється майбутніми президентськими виборами. Найбільш уразливими, на його думку, в такій ситуації виглядають саме «перегріті» технологічні гіганти.

«Це, звичайно, не початок кінця, але я б сказав, що ми наближаємося до одного з найбільш невизначених періодів в американській історії. Ринки не люблять невизначеності», — вважає Екман.

Експерти очікують, що найближчими місяцями волатильність буде тільки посилюватися. «Ринок може викупити це просідання. А може і не викупити. Цього я знати не можу. Але я можу на 100% бути впевненим: така різка просадка протягом найближчих місяців буде ще не один раз. Ринки вкрай небезпечні і піднесуть ще дуже багато сюрпризів», — переконаний інвестбанкір Євген Коган.

Цього року IT-сектор істотно посилив свій вплив на S&P 500. Тому падіння техгігантів буде тиснути і на нього. За прогнозами Bank of America на кінець року індекс S&P 500 складе 3250, а це на 6% нижче, ніж зараз.

Читайте також: Три свіжих вкладення Джорджа Сороса: на що зробив ставку іменитий інвестор

В таких умовах інвестиції як у перегрітий IT-сектор, так і в ключові індекси можуть бути особливо ризикованими.