Проте це не перша спроба уряду змінити пенсійну систему, і чим вона закінчиться цього разу — невідомо. Краще подбати про гідну пенсію в старості самостійно, не сподіваючись на державу. Як це зробити, розповів керівник з управління інвестиціями і пенсійними фондами ICU Григорій Овчаренко.

З чого почати та які є інструменти для інвестицій?

Оберіть компанію або фінансового радника, які допоможуть зробити правильний вибір куди відкладати кошти. Це може бути страхова компанія, недержавний пенсійний фонд, банк. Якщо є бажання інвестувати кошти у цінні папери, на ринку є професійні учасники — торговці цінними паперами. Вони, в залежності від суми коштів, терміну інвестування та відношення до ризику, запропонують у які саме папери варто вкласти гроші.

Читайте також: Скільки отримуватимуть пенсіонери та безробітні з 1 липня

Куди, крім банків, можна вкладати кошти в Україні?

В Україні є понад 60 недержавних пенсійних фондів. Їх перевага — кошти можна вкладати без бар'єрів щодо мінімальної суми (саме це притаманне інвестиціям у цінні папери).

У них зазвичай доволі висока реальна дохідність. Зокрема, 2-3% реальної дохідності на рік дають можливість за 25-30 років майже вдвічі збільшити суму накопичень.

Читайте також: Карантинна тисяча: скільки і на чому можна було заробити, вклавши $1000

В які активи можна інвестувати?

З 2019 року українцям можна легально інвестувати за кордони України. Це означає, що кожен з нас може купити собі акції Apple, наприклад. Але, якщо сума для інвестиції невелика, вкладати всі кошти тільки в акції однієї компанії не варто. Краще зменшити ризики втратити кошти, якщо ціни на акції компанії підуть вниз, інвестувавши у різні компанії.

Якщо інвестувати на довгострокову перспективу, можна розглядати не тільки безризикові активи, але більш ризикові. Наприклад, користуються попитом акції ETF (exchange traded fund).

Читайте також: Як інвестувати в акції іноземних компаній. Інструкція — Мінфін

Де безпечна гавань для грошей?

Найбезпечнішими вважаються державні цінні папери. Серед країн світу — звичайно, державні зобов'язання США.

В Україні дохідність за облігаціями зараз дорівнює середній ставці за депозитами. Перевага цього інструменту — це папери, виплати за якими гарантуються державою, і які не обкладаються податком на доходи фізичних осіб.

Депозити Ощадбанку теж гарантовані державою, а у всіх інших банках — кошти вкладникам виплачуються з Фонду гарантування вкладів (спільного Фонду, куди банки відраховують гроші на випадок банкрутства).

Як себе мотивувати почати відкладати?

Ось кілька технік із поведінкової економіки:

  1. Використовуйте ментальні рахунки — маркуйте кошти — на що саме відкладаєте (це «на старість», а не «просто відкладаю на чорний день»).

  2. Введіть жорстке правило «від кожного доходу відкладаю певний %». Це можна автоматизувати, налаштувавши регулярне списання із зарплатної картки. Рекомендується відкладати не менше 10% місячного доходу.

  3. Відштовхніться або від мети («мушу накопичити 1 000 000 грн»), або від можливостей («можу відкладати 750 грн на місяць»).

  4. Пам’ятайте про довгу перспективу (20-30-40 років) і силу складного відсотка (за 25 років депозит під 10% збільшиться в 10 разів!).

Читайте також: Як заробити мільйони і вийти на пенсію у 35

Головне: не чекайте. Ви нікому не потрібні. Ніхто, ні держава, ні родичі, ні роботодавець, ні друзі не будуть вас постійно витягувати з бідності в старості.

Накопичуйте на пенсію у НПФ «Династія»:
22,9% річних + 50 грн від «Мінфіну»