Як пише видання, передбачається, зокрема, зміна двох законів – в банківському та судовому секторі. У переліку маяків на даному етапі немає нічого, що стосувалося б теми закону про ринок землі. Варто нагадати, що умови кредитування можуть коригуватися в ході реалізації програми.

Енергетичний сектор. Перш за все для отримання другого траншу необхідно буде змінити статут НАК «Нафтогаз України» відповідно до норм Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР). Мова йде про перегляд змін до статуту, який в березні 2019 року затвердив Кабінет міністрів Володимира Гройсмана. Тоді повноваження наглядової ради НАК були дещо обмежені. Крім того, необхідно буде в нових договорах щодо надання комунальних послуг спростити процедуру зміни постачальників газу.

Судовий сектор. На законодавчому рівні необхідно буде змінити процедуру конкурсного відбору членів Вищої ради правосуддя.

Фіскальна політика. Митниці та податковій необхідно буде до осені розробити механізм, який би дозволив з 2021 року Державній податковій службі та Державній митній службі працювати як єдина юридична особа. На сьогодні кожне територіальне управління податкової та митної служб працює як окрема юрособа.

Банківський сектор. До літа Нацбанку необхідно буде затвердити план роботи з проблемними активами держбанків. Крім того, потрібно буде посилити процедуру врегулювання та ліквідації заборгованості пов'язаних осіб. Для цього потрібно буде внести зміни до законів про Фонд гарантування вкладів і змінити закон про банки і банківську діяльність в частині структури капіталу банків і вимог до капіталу.

Читайте також: Зрозуміти і пробачити. Що трапиться, якщо МВФ спише борг Україні та іншим країнам

Боротьба з коронавірусом. Навесні 2021 року потрібно буде провести аудит коштів держбюджету, які були витрачені на боротьбу з COVID-19.

Як зазначає видання, взагалі жодна з умов не виглядає проблемною для виконання. Це підтвердили агентству і кілька співрозмовників – і ті, які безпосередньо брали участь у підготовці меморандуму з МВФ і ті, хто знайомий зі змістом документу.

«Умови абсолютно нормальні і ніяких проблемних завдань немає», — заявив один зі співрозмовників.

Читайте також: В Мінфіні назвали обсяг нової програми з МВФ

«Ми узгодили варіант умов, які можна було б реально виконати», — зазначив інший співрозмовник.

Передісторія

Україна 21 травня завершила роботу з Міжнародним валютним фондом з підготовки нової кредитної програми stand-by Arrangement (SBA).

Згідно із інформацією фонду, нова програма загальним обсягом фінансування в $5 млрд (3,6 млрд СПЗ) розрахована на 18 місяців. Гроші будуть направлятися на підтримку платіжного балансу і бюджету для подолання наслідків COVID-19 – тобто, для поповнення валютних резервів і для бюджетних потреб.

За кілька днів до цього повідомлення МВФ Кабінет Міністрів затвердив проект меморандуму про співпрацю за новою програмою, згідно з якою перший транш кредиту складе $1,9 млрд і повністю буде направлений на покриття дефіциту держбюджету. Другий транш очікується в четвертому кварталі 2020 року.

Читайте також: Чи зможе Україна переграти МВФ

Рада директорів МВФ (board) може затвердити програму з Україною вже найближчим часом – наприкінці травня або на початку червня. Зараз це питання чисто технічне і процес залежить виключно від бюрократичних процедур щодо підписання та підготовки документа до винесення на засідання ради директорів.