Падіння ділової активності та заморозка роботи цілих галузей економіки істотно підкосили бізнес як у експортерів, так і у імпортерів. А різке скорочення доходів населення знизило надходження виручки у всіх тих секторів малого та середнього бізнесу, які були зав'язані на надання послуг громадянам та продаж їм товарів.

Зараз більшість українців купують тільки продукти харчування і роблять невеликі покупки, без яких вже не можуть обійтися. Економіка дуже інертна і послаблення карантину, які зробив уряд після 11 травня, — лише частково відобразяться на показниках цього місяця, а реально «зіграють» лише вже в статистиці червня.

Такий стан справ в Україні відбивається як на валютних котируваннях на міжбанку, так і на готівковому ринку. Поки що на користь зміцнення нацвалюти.

Читайте також: Песимістичні очікування бізнесу посилилися — Нацбанк

Логіка тут проста:

На міжбанку — у імпортерів впала реалізація продукції і у них немає ресурсів на активну купівлю валюти. А у тих з експортерів, хто працює в умовах карантину, значно знизилися обсяги обігових коштів і вони постійно продають валютну виручку для покриття гривневих витрат;

На готівковому ринку — у більшості громадян немає запасу фінансової міцності та істотних заощаджень, зростає безробіття на фоні досить сильного збільшення цін (хоча уряд і намагається з цим боротися). Це змушує людей активніше здавати свої валютні заощадження і забезпечує приплив готівкової валюти в обмінники банків та фінкомпаній.

Зростання пропозиції на фоні низького попиту призводить до зниження валютних котирувань. 

Усі розуміють, що такий стан справ з валютою та ситуативне зміцнення гривні не пов'язане з успіхами країни на економічному просторі й триватиме лише до того періоду, поки не закінчиться карантин.

Читайте також: Чому в Україні продовжують зростати зарплати

Але грошей поки немає ні у бізнесу, ні у громадян. Тому і відбувається зміцнення гривні. А НБУ намагається скористатися ситуацією і майже щодня викуповує надлишок пропозиції долара на міжбанку, щоб поповнити резерви.

Не був винятком і цей тиждень. Безготівковий долар подешевшав на міжбанку з 26,85 / 26,89 до 26,61 / 26,63 гривень, а в обмінниках ввечері 15 травня його можна придбати по 26,75 гривень і навіть нижче. Нацбанк при цьому викуповував долар на торгах в усі дні (крім четверга), поступово знизивши цінник своїх покупок з 26,815 до 26,63 гривень за долар.

Падіння котирувань на міжбанку і дефіцит гривні у більшості громадян зі здачею ними готівкової валюти — дозволяють власникам обмінників поступово знижувати свої котирування. Таку тактику вони будуть застосовувати і в ці вихідні — занижуючи курс прийому і при цьому залишаючи ціну продажу у межах близьких до котирувань продажу валюти на міжбанку або трохи вище.

Основне що буде стримувати «апетити» фінансистів в частині заниження курсу прийому — це рівень конкуренції в їх регіоні. Тому вони будуть тримати досить невеликий рівень спреда між купівлею та продажем валюти і працювати у форматі «з обороту».

Потрібно пам'ятати про те, що після остаточного виходу з карантину — у бізнесу попит на валюту почне швидко рости, що відіб'ється на зростанні котирувань міжбанку, а потім і готівкового ринку.

Поки ж ми спостерігаємо ситуативне зміцнення позицій гривні.


Курс валют на 16-17 травня


Котирування готівкового долара будуть у межах коридору: прийом 26,60- 26,70 гривень, продаж 26,75 — 26,85. Спред по долару складе від 10 до 15 копійок.

Можлива ще невелика корекція котирувань в деяких обмінних пунктах на плюс-мінус 3-5 копійок до розрахованих «Мінфіном» цінників за рахунок індивідуальних завдань того чи іншого обмінного пункту, а також рівня конкуренції між точками обміну валют в даному регіоні.


Котирування євро. Після відносної стабілізації цін на нафту і вироблення остаточної стратегії боротьби ФРС США та ЄЦБ з економічними наслідками світової карантину — фондовий та валютний ринки в США, Азії та ЄС стали більш прогнозованими.Це частково знижує ризик подальших валютних ралі по парі євро / долар і в ці вихідні.

Тому власники обмінників на 16-17 травня при виставленні курсу євро щодо гривні — врахують крос-курс пари євро / долар станом на вечір п'ятниці (близько 1,08) і не будуть його особливо коригувати навіть за результатами азіатської (нічної для України) сесії .

За нашими розрахунками курс готівкового євро в обмінниках 16-17 травня буде у межах коридору: прийом 28,72 — 28,84 гривень і продаж 28,89 — 28,99 гривень при спреді від 15 до 27 копійок. У більш «жвавих» місцях для того, щоб працювати по євро у форматі « з обороту» — власники обмінників знизять спред між купівлею / продажем ще вужче — від 15 до 20 копійок.

Залежно від індивідуальних завдань того чи іншого обмінника можлива ще корекція до розрахованих нами котирувань по євро у межах до плюс-мінус 7 копійок.

Котирування російського рубля. Ціни на нафту зараз відносно стабільні. Від цього безпосередньо залежить курс рубля. І зниження волатильності цін на нафту дозволяє фінансистам звузити спред по ньому на ці вихідні.

За розрахунками «Мінфіну» — в обмінниках 16-17 травня прийом рубля буде перебувати у межах 0,345-0,353 гривні, а продаж 0,355 — 0,366.