«Ми сподіваємося, що ми зможемо отримати перший транш до кінця травня, обсяг — $1,75 млрд», — сказав міністр.

Передісторія

7 травня ЗМІ облетіла новина, що МВФ вирішив змінити програму співробітництва з Україною. В рамках нового формату stand by наша країна отримає менше грошей і співпраця розрахована на більш короткий термін.

Читайте також: Два сценарії для України: кредит МВФ або запуск друкарського верстата

За словами голови Мінфіну, різниця в тому, що програма stand-by більш коротка — на 1,5 року. Сума коштів на 2020-2021 рік залишається незмінною в розмірі до $5 мільярдів.

Голова Нацбанку Яків Смолій також підтвердив, що за програмою stand by Україна отримає такі ж кошти, які отримала б за програмою розширеного фінансування — близько $ 5 млрд.

«Також завдяки співпраці з МВФ Україна може розраховувати на пов'язане фінансування від інших донорів. Це і Світовий банк і Європейська комісія, і допомога урядів Канади і Японії», — зазначив Смолій.

Що відомо про stand by

В антикризових умовах або для запобігання негативних наслідків кризи у Фонді є інші програми. Одна з них – лінії standby. Це більш короткі, більш сфокусовані на антикризових заходах програми. Кошти за них отримати легше. Кошти можуть бути також спрямовані до бюджету для часткового покриття дефіциту. Умов отримання фінансування за нею менше.

Читайте також: Stand by замість EFF. Чому МВФ передумав

Такі програми не спрямовані на структурні реформи. Вони спрямовані на початковому етапі на допомогу країнам у фінансуванні витрат на медицину, на формулювання адекватної кризи монетарної і фіскальної політики, на збереження фінансової стабільності, а потім — на допомогу до повернення зниження бюджетного дефіциту і будуть сфокусовані на виході економік з кризи.

Stand-by від МВФ, «нові гроші»: Чого чекати бізнесу і що буде з доларом (відео)

Нагадаємо

  • Україна вела переговори про отримання нової програми МВФ загальним обсягом близько $8 млрд у рамках програми розширеного фінансування EFF.

  • Мінфін очікував, що до кінця 2020 року МВФ перерахує Україні два транші на загальну суму $3,5 млрд у рамках нової кредитної програми EFF. Про це повідомив міністр фінансів Сергій Марченко.

  • Для отримання першого траншу за цією програмою Україні залишилося виконати останнє вимога — прийняти «антиколомойський закон».

  • Верховна Рада на позачерговому засіданні 13 травня ухвалила «антиколомойский» закон (щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності).

Читайте також: Дефолту не буде навіть без співпраці з МВФ — міністр фінансів