Вже майже місяць вітчизняна економіка знаходиться в стані жорсткого стресу. Через оголошений карантин значна частина малих і середніх підприємств закриті або, в кращому випадку, працюють віддалено. Великі компанії скорочують персонал і скаржаться на падіння виручки у всіх сегментах. Поки що тримаються виробники основних продуктів харчування і фармацевти, але більшість галузей істотно просіли.

Читайте також: Вакансії для роботи онлайн зросли на третину

Все це відбивається і на валютному ринку — обсяги операцій на міжбанку з боку реального сектора падають. На готівковому ринку в моменти паніки серед населення курс доходив і до 29 гривень за долар.

Перші два тижні карантину міжбанк ходив ходором від стрибків курсу, а НБУ був фактично єдиним продавцем долара на торгах. Зараз шок від того, що відбувається, вщух, а вливання регулятора на торгах по $200-300 млн на день — частково загальмували девальвацію гривні. Продажі готівкового євро та долара банкам на аукціонах на час загасили скандали з валютними вкладниками і з готівковою валютою в обмінниках.

Читайте також: НБУ задовольнив попит на готівковий долар. Банки отримали $241,5 мільйона

Після рішень Верховної Ради щодо землі та «антиколомойського» закону, зажевріла нарешті надія на підписання нової програми співпраці з МВФ. Трохи заспокоївся готівковий ринок: котирування продажу долара просіли до 27,55 гривень і нижче. За період з 30 березня до 3 квітня на міжбанку долар подешевшав майже на 70 копійок — з 28,07/28,15 до 27,42/27,46 гривень.

Через повний застій в економіці на торгах складається парадоксальна ситуація — обсяги купівлі валюти різко падають. Виручка компаній впала і у них немає гривні для операцій на міжбанку. Це формує ситуативне перевищення пропозиції над попитом і Нацбанк за цей тиждень навіть зміг викупити в резерви $248 млн. Причому він послідовно знизив свої цінники з 27,58 гривень до 27,35.

Назвати те, що відбувається, позитивом складно. Всі розуміють, що застій підприємств призводить до зростання безробіття, обвалу внутрішнього споживання і фактично колапсу в цілих галузях — туризмі, торгівлі електронікою, будівництві тощо. А це сотні тисяч робочих місць.

Все це збільшує і так істотну діру в бюджеті і загрожує соціальними проблемами практично всім верствам населення країни. Але після перших стресових тижнів банки, НБУ і підприємства отримали перепочинок.

Читайте також: Обмінний курс гривні стабілізувався. Найближчим часом стрибків не буде — НБУ

Що вплине на курс цими днями

Цього тижня поведінка учасників ринку і курс будуть залежати від наступних факторів:

1. Активність великих місцевих клієнтів, «дочок» іноземних компаній з репатріації дивідендів і поведінка нерезидентів. Активність міжбанку через все те, що відбувається в економіці, буде низькою, тому зростає роль ситуативної поведінки великих гравців. На малооб'ємному ринку будь-який вихід на торги клієнта з обсягами купівлі/продажу в $10-15 млн повністю змінює курсовий тренд.

В кінці березня — на початку квітня держава проводить відшкодування ПДВ. В результаті у експортерів не буде гострої потреби в продажу валютної виручки і вони скоротять обсяги її пропозиції на міжбанку. Але і попит на валюту з боку імпортерів істотно впав — у них серйозно просіли продажі товарів.

Порушниками спокою на міжбанку можуть стати:

  • «дочки» іноземних компаній, які купують валюту для репатріації дивідендів (традиційно перша декада місяця);
  • нерезиденти, які після погашення гривневих ОВДП фіксують свої прибутки у валюті і йдуть з нашого ринку;
  • місцеві компанії-позичальники, які на побоюваннях зростання курсу закривають свої валютні зобов'язання.

На думку «Мінфіну», цього тижня з усіх трьох груп найбільшу небезпеку для курсу будуть представляти нерезиденти і «дочки» іноземних компаній. Особливо якщо одночасно вийдуть на міжбанк.

У місцевих гравців немає вільних грошей на подальше масоване погашення зовнішніх кредитів. Вони вже купили ті обсяги валюти, на які у них вистачало гривні. Крім того, місцевим компаніям потрібно забезпечити виплати зарплат персоналу та профінансувати поточну діяльність. Це також суттєво знижує їх можливості з купівлі валюти.

2) Аукціон Мінфіну з розміщення гривневих ОВДП 7 квітня. Минулий аукціон чиновники, порадившись з первинними дилерами, так і не провели. Не виключено, що подібна доля чекає і цей.

На момент написання статті мінфінівці хочуть запропонувати гривневі облігації на короткі терміни — 77 і 182 дні, але при цьому не озвучують обсягів такого розміщення.

Останні дохідності на первинному ринку (до епохи коронавіруса) не перевищували 10% річних. Тоді стояло питання про низький інтерес до цих паперів з боку іноземців. Тому тепер, в період турбулентності всіх міжнародних ринків, розраховувати на активний їх продаж іноземцям не доводиться.

Навіть якщо аукціон відбудеться, основними покупцями гривневих паперів будуть держбанки і великі місцеві фінустанови, але ніяк не нерезиденти. А ті з них, хто все ж таки зважиться продовжити вкладатися в наші ОВДП, просто перевкладуть раніше отриману від попередніх погашень гривню. При такому розкладі на курс ці операції особливо не вплинуть;

3) Інтервенції НБУ, готівковий ринок, дії спекулянтів та міжнародні валютні ралі.

Інтервенції НБУ. Усічений через карантин міжбанк повністю залежить від інтервенцій Нацбанку з купівлі/продажу долара. Саме цінники регулятора залишаться головним курсовим орієнтиром для всіх учасників торгів;

Готівковий ринок. Розпродажі НБУ банкам готівкового євро та долара частково знизили ажіотаж як за розрахунками фінустанов з валютними вкладниками, так і в частині валютообмінних операцій.

Читайте також: Як отримати готівковий долар з депозиту та розпоряджатися вкладом через інтернет

Обмінки продовжать заробляти у форматі «з обороту», але зберігати досить великий спред. Котирування готівкового ринку будуть поступово зближуватися з курсами міжбанку. Але невизначеність і нервозність населення, а також необдумані політичні заяви і відверті інформаційні спекуляції навколо карантину можуть дуже швидко зруйнувати цю хитку рівновагу.

Якщо на готівковому ринку виникне паніка, він може стати основним драйвером розгойдування валютного ринку в даний час;

Спекулянти продовжать використовувати як внутрішній дисбаланс попиту та пропозиції на українському міжбанку, так і активно заробляти на євровалюті, використовуючи валютні ралі за парою євро/долар на зовнішніх ринках. Вони будуть працювати як у форматі «у дві сторони», так і підлаштовуючись під дії великих гравців — максимально розгойдувати курс протягом сесій;

Міжнародні валютні ралі за парою євро/долар продовжаться після останніх рішень ФРС США та ЄЦБ, істотних змін цін на нафту (почали активно зростати останні кілька днів) та продовження відтоку значних капіталів інвесторів з країн, що розвиваються, на ринки США і Європи.

Америка показує велику оперативність у прийнятті рішень з порятунку своєї економіки, ніж країни ЄС. І це потенційно робить долар в очах інвесторів більш привабливим. Тому стрибки долара відносно євро продовжаться, що дозволить і українським спекулянтам активно на цьому грати на внутрішньому ринку відносно пари євро/гривня.

Показники ліквідності в банківській системі цими днями особливо впливати на курс не будуть. У експортерів ще є гривневі запаси від відшкодувань ПДВ Держказначейством в кінці березня-початку квітня, але вони витрачають їх дуже стримано. Бізнес керується правилом, що в кризу треба залишатися з кешем.

За розрахунками «Мінфіну» залишки на коррахунках банків у період 6-10 квітня будуть знаходитися в межах від 54,5 до 68 млрд гривень, чого достатньо для виконання вимог Нацбанку з резервування на коррахунках банків в НБУ.

Потенційною загрозою для настроїв та поведінки валютного ринку будуть параметри, а потім затвердження нового бюджету країни, який зараз відправлений на доопрацювання. Дуже важливо, щоб чиновники Кабміну могли виразно роз'яснити бізнесу і населенню всі нюанси нового документа і, головне — його виконувати. Інакше політичні та псевдоекономічні спекуляції навколо цього групами депутатів, в поєднанні з майбутнім другим читанням «антиколомойського»закону — здатні знову чинити істотний психологічний тиск на курс.

Дивіться також: Дефолт відміняється? МВФ отримав своє: ринок землі Приват. Як реагує курс та економіка (відео)

Прогноз готівкового та міжбанківського курсів на тиждень

Спред за доларом більшість обмінників фінкомпаній будуть тримати в межах 20-35 копійок, а в банках 20 — 50 копійок. З готівкового євро спред буде ширшим — від 25 до 65 копійок. А за рублем, який теж зараз зазнає істотних коливань на міжнародних ринках через стрибки цін на нафту — спред складе від 0,005 до 0,015 гривень, а в деяких обмінниках і більше.

Певна нервозність на готівковому ринку цього тижня збережеться.

Через збереження валютних зовнішніх і внутрішніх ризиків «Мінфін» прогнозує коридор за доларом на 6-10 квітня в обмінниках фінкомпаній в межах 26,90-28,00 гривень, а в банках — 26,85-28,10 гривень, за євро — в межах 28,72 — 30,52 гривні і за рублем 0,335-0,366 гривень.

На міжбанку. Основними чинниками, що впливають на котирування будуть:

1) поведінка найбільших клієнтів і їх курсові завдання;

2) інтервенції НБУ;

3) співвідношення пари євро/долар на міжнародних ринках;

4) дії спекулянтів;

5) ситуація на готівковому ринку.

Виходи на ринок Нацбанку у відповідь на перекоси попиту і пропозиції на міжбанку і його цінники при інтервенціях будуть фактично диктувати тренд за курсом. Припливу валюти на міжбанк від нерезидентів за результатами аукціону 7 квітня (навіть якщо він відбудеться) — ми не очікуємо. При інтервенціях НБУ продовжить використовувати Matching.

За розрахунками «Мінфіну», в період з 6 до 10 квітня коридор за безготівковим долара на міжбанку буде знаходитися в досить широких межах 26,95-27,90 гривень.

Обсяги щоденних операцій на торгах складуть:

У понеділок — середу — в межах $250-330 млн при укладенні до 490-610 угод, за рахунок активізації «дочок» іноземних компаній з репатріації дивідендів;

У четвер — п'ятницю в межах $190-230 млн при здійсненні до 440-570 угод, за рахунок фактору низької економічної активності клієнтів у період карантину в поєднанні з ефектом закінчення тижня.