у опитуванні взяло участь 1500 осіб

  • Майже половина опитаних — 48% — зізналася, що найбільше бояться захворіти, або що захворіє хтось із близьких.

Такий результат не випадковий. Кількість хворих зростає. На ранок вівторка, 25 березня, в Україні налічувалося вже 113 підтверджених випадки зараження коронавірусом COVID-19. Такі дані наводить Центр цивільного здоров'я України. Кількість зареєстрованих підозр на коронавірус перевалило за сотню.

  • 26% учасників опитування найбільше бояться втратити роботу або погіршення фінансового становища в результаті епідемії.

Підстав для таких страхів вдосталь. Як вже повідомляв «Мінфін», за деякими оцінками, через карантин зупинили роботу близько 600-700 тисяч підприємців, малих підприємств сфери послуг, установ сфери освіти, які дають роботу 3,5-4 млн осіб.

  • 18% побоюються, що в результаті епідемії погіршиться рівень безпеки, так як не виключають погіршення криміногенної ситуації, заворушень тощо

Найменше людей турбує зниження соціальних стандартів. Також наші співгромадяни не особливо турбуються з приводу закриття кордонів для подорожей та трудової міграції. 

В нестабільному світі завжди потрібно бути впевненим, що гроші розміщені вигідно і надійно — найпростіше це зробити з депозитними каталогом «Мінфіну»

Світові страхи

Україна проходить той же шлях, що і більшість країн світу. Тому цікаво подивитися, чого найбільше побоюються і як реагують на епідемію та карантинні заходи люди в різних країнах світу.

Тема коронавірусу у світових ЗМІ посідає чільне місце. Як показало міжнародне дослідження Edelman Trust Barometer, 74% людей побоюються фейкових новин про коронавірус, а 85% хочуть чути більше даних від вчених і менше від політиків.

Панічні закупки

Довіряти чи не довіряти новинам — справа кожного, але те, що епідемія вплинула на поведінку споживачів — факт. Проведене Nielsen опитування споживачів показало, що туалетний папір — далеко не на топ-позиціях попиту. Наприклад, у США люди найактивніше запасаються сухим молоком, а в Німеччині — супами швидкого приготування.

ЗМІ ряду країн також повідомляють про те, що у США помітно зросли продажі зброї та боєприпасів.

Загрози глобальні й персональні

Міжнародне дослідження Ipsos показало, як громадяни різних країн оцінюють загрозу з боку коронавірусу для своєї держави. Не дивно, що таку погрозу бачать 84% опитаних жителів Італії.

Інший зріз дослідження Ipsos демонструє, як жителі різних країн оцінюють ризики безпосередньо для свого здоров'я. Найбільшу стурбованість виявляють жителі Китаю, Індії та В'єтнаму.

Не до грошей 

Не менш важливе питання — яку загрозу у зв'язку з пандемією люди бачать для своїх фінансів. Найменше респондентів турбуються з цього приводу в Німеччині, найбільше — у Китаї та В'єтнамі.

У будь-якому випадку, залишається тільки вживати необхідні запобіжні заходи, не реагувати на фейкові новини, зберігати здоров'я та позитивний настрій!

Юрій Гусєв