Вчора, 18 березня, ми вирішили дізнатися, як карантин вплинув на фінансові звички наших читачів і запропонували всім бажаючим взяти участь в опитуванні «Мінфіну».

Задаючи читачам питання ми хотіли з'ясувати:

  • Чи поспішають люди забирати вклади з банків?
  • Чи великий ажіотаж на готівковому валютному ринку?
  • Чи будуть позичальники використовувати запропоновані їм кредитні канікули?
  • Чи готові громадяни повністю відмовитися від контакту з готівкою?

За добу в опитуванні взяло участь 1 800 чол. І отримана картина виявилася дуже цікавою.

Депозитний спокій

Почнемо з того, що на питання «Чи зняли ви депозит в банку?» 64% опитаних (1051 читачів) відповіли, що не бачать в цьому сенсу. І тільки 13% (213 осіб) вважають, що це необхідна обережність у кризу.

Для того, щоб знайти найкращі умови депозитів і не турбуватися під час кризи, досить скористатися депозитними каталогом на «Мінфіні»

Валютна необхідність

Більшість опитаних все ж вважають, що мати готівкові долари і євро в кризу вельми до речі. Так, 37% (652 людини) не бачать сенсу в тому щоб поспішати в обмінник. Тим не менш, 21% учасників опитування вже поспішили придбати валюту, а ще 6% планують зробити це найближчим часом. І не варто скидати з рахунків, що багато хто виявився готовим до кризи, так як давно має на руках достатніх запас валютної готівки — таких 36%.

Читайте також: Які банки повертають валютні депозити в гривні і коли це закінчиться

Кредити на карантині

Цікаво те, що більшості читачів «Мінфіну» запропоновані законодавцями кредитні канікули здалися марною затією. На питання «Чи збираєтесь ви скористатися можливістю не платити по кредитах?» 1140 осіб (68% опитаних відповіли, що їм це не цікаво. І тільки 9% (149 осіб) сказали, що неодмінно скористаються такою нагодою.

Частина опитаних (13%) проявила обережність і завила, що не платила б за кредитами, якщо б банк зі свого боку підтвердив, що це можливо. І це не зайва обережність, адже немає гарантій, що банківські юристи не знайдуть способу обходити законодавчі новації.

Тільки безготівка!

А ось перспектива повної відмови від готівки мало кого лякає. Більшість учасників опитування — 46% — підтвердили, що намагаються максимально обмежити контакт з готівкою. Ще 25% — повністю відмовилися від використання готівки, віддавши перевагу карткам, NFC-платежам та платежам онлайн. Тільки 19% опитаних вважають, що такі заходи не мають сенсу в умовах поширення коронавірусу.

Читайте також: Життя в карантині — 5 лайфхаків.