«Наразі в економіці України немає таких дисбалансів, які були тоді, коли економіка була перегріта. Ми ввійшли в кризу 2008 року, наприклад, з інфляцією у 22% і з  дефіцитом поточного рахунку майже 10%. Зараз у нас дефіцит 2 % і інфляція 2 %. Крім того, у нас немає таких проблем в банківській системі і в енергетичному секторі, які були в 2014 році», – аргументував представник НБУ .

На його думку, зараз країна більш готова до кризи. Але наскільки стійкою вона виявиться далі – залежить від співпраці з МВФ.

«Дуже важлива співпраця з МВФ. Це свого роду парасолька, яка дозволить країні отримати доступ до офіційного фінансування, покращити настрої іноземних інвесторів, а також настрої вітчизняних інвесторів. І дозволить пом’якшити ефект цієї кризи», – підсумував Сологуб. 

Попередні оцінки

За словами Сологуба, НБУ почав оцінювати можливі наслідки коронавірусу для світової економіки і як це позначиться на Україні. Проте зараз причин для занепокоєння немає.

«Якщо подивитися з точки зору нашого платіжного балансу, валютного ринку, інфляції, наразі ситуація не виглядає дуже погано», – переконаний Сологуб.

Серед факторів, які зіграли на користь України, представник НБУ наводить:

  • падіння цін на нафту і газ, імпортерами яких є Україна;
  • зміну кліматичних умов, яка вплинула на зменшення попиту на енергетичні товари;
  • відсутність значного впливу на ціни на українські товари експорту: залізну руду і продукти харчування.

«Далі ця динаміка буде залежати від темпів зростання світової економіки, від темпів відновлення Китаю, який зараз доволі активно і агресивно інвестує й намагається пом’якити вплив вірусу на китайську економіку», – наголосив Сологуб.

Читайте також: Нафта марки Brent впала до $36 за барель

Яким буде вплив на поточний рахунок

Серед іншого експерт зазначив, що очікується деяке зменшення переказів з-за кордону. «Але воно буде порівняно меншим, ніж, наприклад, ефект від зниження туристичної активності», – уточнив він і додав, що на поточний рахунок країни це не справить негативного впливу.

З огляду на поточну ситуацію, експерт прогнозує, що темпи економічного зростання для України будуть нижчі, але наскільки – говорити зарано.

«Усі заходи, яких ми вживаємо зараз, направлені на підтримку економіки України, щоб вона найменш болюче пройшла цей період», – зауважив Сологуб.

Читайте також: Україна потрапляє в ідеальний шторм. Чи зможемо ми протистояти кризі