Які борги Україна має погасити

«Якщо подивитися на зовнішні погашення, то цього року найбільше погашення комерційного боргу — $1,4 млрд євробондів у вересні. Решта великих погашень — офіційні: 600 млн євро макрофінансової допомоги ЄС, $1 млрд облігацій, випущених під американську гарантію, та $480 млн — кредити МВФ», — повідомив уповноважений з питань держборгу.

Читайте також: У НБУ розповіли, коли і скільки Україна повинна виплатити за зовнішнім боргом в 2020 році

Він зазначив, що ці запозичення не доречно заміняти випуском облігацій, адже тоді держава витрачатиме на обслуговування боргу набагато більше коштів. Оптимально — залучити нове пільгове фінансування, яке наразі затримується.

Читайте також: Два сценарії. Як Україна розрахуватиметься по ВВП-варантах

«Ви бачили коментарі європейської сторони, що всі попередні умови українська сторона виконала. Інші переговори прив’язані до програми МВФ. Щойно отримаємо затвердження програми на Раді директорів — зможемо публічно про них говорити», — повідомив Буца, коментуючи, коли саме Україна може отримати макрофінансову допомогу від ЄС.

Нагадаємо, що ЄС офіційно перерахував Україні перший транш кредиту в рамках четвертої програми макрофінансової допомоги Україні у розмірі 500 мільйонів євро 11 грудня 2018 року.

Читайте також: Життя в борг: як ОВДП впливають на економіку України

На скільки зменшився борг у 2019 році

  • Державний і гарантований державою борг України на кінець 2019 року становив у гривневому еквіваленті 1,764 трлн грн, а в доларовому – 75,5 мільярда.
  • Він скоротився по відношенню до ВВП до близько 45% на кінець 2019 року.

Читайте також: Як курс гривні впливає на держборг України. В валюті тане, в гривні зростає

Цілі щодо погашення в 2020 році

  • Граничний розмір державного боргу України відносно ВВП у 2020 році знизиться до 47,5%, а в 2022 році — до 43%. Про це раніше повідомила міністр фінансів Оксана Маркарова.
  • Пік виплати за державним боргом України припадає на травень, липень та вересень 2020 року
  • У травні Україна має погасити 1 мільярд доларів під гарантії США, у липні — 600 мільйонів євро від ЄС, а у вересні — 1,4 мільярда доларів за єврооблігаціями.