«Реакція кредитного ринку на зниження облікової ставки не буде миттєвою: ставки за кредитами залежать від вартості ресурсів на ринку, а не безпосередньо від облікової ставки», — вважає Галина Хейло.

На її думку, банкам потрібно спочатку залучити за нижчою ціною депозити, а потім з певним лагом у часі на півроку-рік теоретично можуть подешевшати і кредити. Крім того, банки не можуть істотно знизити кредитні ставки через слабкий захист прав кредиторів і значну частку проблемних кредитів, виданих у минулі роки.

Як прискорити зниження ставок

Для зниження ставок за кредитами необхідні механізми компенсації кредитної ставки за рахунок коштів держбюджету. Це дозволить банкам частково покрити високі ризики при кредитуванні, переконана Галина Хейло.

Вибери кредит з низькою відсотковою ставкою в каталозі від «Мінфіну»

«Обсяг ресурсів у держпрограмі для малого та середнього бізнесу «Доступні кредити 5-7-9%», яка стартувала на початку лютого,  поки що невеликий — 2 млрд грн, і його потрібно обов'язково збільшувати. Необхідні й інші аналогічні програми, адже попит на кредити буде високий», — говорить банкір.

Як держава допомагає зараз

Держпрограма «Доступні кредити 5-7-9%» стартувала 1 лютого цього року. Програма передбачає виділення 2 млрд грн для часткової компенсації відсотків за кредитами для підприємців.

Читайте також: В Україні видали перший дешевий кредит під 5-7-9%

Ставки складають від 5 до 9% річних в залежності від кількості створених робочих місць. Також буде можливість щоквартального зниження процентної ставки:

  • 5% річних – якщо виручка до 25 млн грн і створюються мінімум 2 робочих місця протягом першого кварталу;
  • 7% річних – для бізнесу з виручкою до 25 млн грн;
  • 9% річних – для бізнесу з виручкою до 50 млн грн.

Читайте також: Доступні кредити для бізнесу. Чого чекають підприємці

За попередніми оцінками уряду, взяти участь у цій програмі зможуть близько 50 тис. позичальників.