Що каже голова Фонду

«Я дуже уважно стежу за розвитком ситуації з моменту досягнення (з Україною – ред.) угоди на робочому рівні. У мене також була можливість зустрітися з президентом Зеленським та командою в Давосі.

Ті, що ми бачимо – це гарний прогрес», — відповіла голова Фонду на запитання, наскільки Україна й МВФ наблизились до затвердження нової програми розширеного фінансування.

Коментуючи ті, які «попередні заходи» все ж має реалізувати українська сторона, Крісталіна Георгієва зазначила, що одним із них було «представлення бюджету, обґрунтованого у фінансовому плані».

Читайте також: Скільки Україна повинна виплатити МВФ в цьому році (графік виплат)

У МВФ також очікують «кроків, пов'язаних з верховенством права», й стежитимуть за розвитком цього питання впродовж найближчих тижнів. Крім того, директор-розпорядник МВФ звернула увагу на групи впливу, які існують в Україні.

«Наша спрямованість полягає в тому, щоби підтримати Україну на шляху до поліпшення конкурентного середовища. Ми всі визнаємо, що в країні існують певні зацікавлені кола (vested interests – англ.), які не обов'язково допомагають досягти інклюзивного зростання (спрямованого на розв'язання соціальних проблем – ред.)», — зауважила Георгієва.

Читайте також: У Нацбанку розповіли, коли чекати транш МВФ

Передісторія

  • Міжнародний валютний фонд підпише меморандум про нову програму співпраці з Україною, наімовірніше, в першому кварталі 2020 року. Про це розповів глава НБУ Яків Смолій на прес-брифінгу Нацбанку.
  • На початку грудня 2019 року Крісталіна Георгієва після телефонної розмови з Володимиром Зеленським офіційно оголосила про досягнення попередньої домовленості щодо нової трирічної програми EFF на суму $5,5 мільярдів.
  • Тоді у Фонді наголосили, що для затвердження програми Виконавчою радою, Україна має виконати низку «попередніх заходів». Однак, що саме передбачають ці кроки, у МВФ не деталізували.