Про причини, які поки що не дозволяють перейти поріг у 200 тис. грн, розповіла директор-розпорядник ФГВФО Світлана Рекрут під час Щорічної зустрічі з клієнтами і партнерами Національного банку.

Підвищення гарантованої суми директор-розпорядник Фонду вважає абсолютно адекватним рішенням.

«За нашими розрахунками, достатня сума гарантування, зважаючи на економічні передумови, становить 600-800 тис. грн. Україна до нього теоретично готова», — поінформувала Світлана Рекрут.

ФГВФО тримає курс на імплементацію європейських директив. Згідно з ними, гарантована сума складає 100 тис. євро. Але наразі для України вона недосяжна. «Станом на дату, коли була затверджена існуюча сума гарантованого вкладу, вона дорівнювала близько $25 тис. Зараз вона еквівалентна близько 8 тис. доларів», — повідомила Світлана Рекрут. 

Водночас вона перерахувала три умови, які потрібно виконати, щоб досягти бажаного результату:

  1. реструктуризація боргу Фонду;
  2. вибудування системи раннього реагування для уникнення проблем у банків;
  3. чітка позиція НБУ з приводу підвищення суми гарантування.

«Якщо ми говоримо про реалістичне майбутнє, то будь-яке підвищення суми гарантування можливе тільки у випадку фінансово-спроможного фонду. І це, звичайно, означає, що Фонд гарантування не має боргів у 117 млрд грн», — наголосила Рекрут.

Раніше повідомлялося

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) пропонував провести перше підвищення гарантованої суми у 2019 році, а до 2027 року довести її до 100 тис. євро в гривневому еквіваленті.

За підсумками 2019 року Фонд повідомив, що майже завершив ліквідацію наслідків банківської кризи. Сума надходжень від продажу та управління активами банків-банкрутів — 46 млрд грн.

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб протягом 2019 року виплатив 834 млн грн гарантованого відшкодування вкладникам неплатоспроможних банків.