«Завдяки стратегії управляння боргом ми не лише стали більш зрозумілими інвестору, але в кінці минулого року досягли вартості запозичень у євро 2,2% і 3,4% — в доларах», — повідомила вона. За словами міністра фінансів, це найнижчі показники в історії розміщення українських ОВДП.

«На першому аукціоні з розміщення облігацій у цьому році ставки за гривневими запозиченнями опустились нижче 10%, і це не межа», — зазначила Маркарова.

Зниження ціни державних запозичень також відзначив прем’єр-міністр Олексій Гончарук.

«Макроекономічна ситуація в країні дуже сприятлива. Тенденції, які ми сьогодні спостерігаємо — це і збільшення золотовалютних резервів, зниження інфляції і вартості запозичень. В валюті ми вже позичаємо за найнижчими ставками в історії України, а в гривні — за майже вдвічі нижчими ставками, ніж весною минулого року. Це означає, що нашій країні починають вірити», — заявив Гончарук.

Коли подешевшали ОВДП

  • За результатами аукціону 17 грудня 2019 р середньозважена дохідність 6-місячних ОВДП, номінованих в євро, склала 2,22%.
  • Під час аукціону 24 грудня 2019 р середньозважена дохідність 1-річних державних облігацій номінованих в доларах США склала 3,4%.
  • Перший аукціон з розміщення ОВДП у цьому році відбувся 14 січня. За його результатами середньозважена дохідність 4-річних гривневих ОВДП склала 9,88%.

Нагадаємо, у червні минулого року Кабін затвердив Середньострокову стратегію управління державним боргом на 2019-2022 роки.

Серед завдань стратегії, зокрема, наступні:

  • збільшення частки боргу в національній валюті;
  • залучення іноземних інвесторів до інвестування в гривневі ОВДП;
  • подовження середнього строку погашення державних цінних паперів і забезпечення рівномірного графіка погашення державного боргу.