Нічого боятися кризи

В даний момент дуже багато людей чекають настання нового витка економічної кризи у світовій економіці і обвал фінансових ринків в найближчій перспективі. Однак я б переформулював страхи людей щодо світової економічної кризи.

Криза у світовій економіці не може наступити в 2020 році, ні в 2021 році з однієї простої причини – з 2008 року криза і не закінчувалася. Просто фінансова влада світу дала кризі «знеболювальне» у вигляді «грошових друкарських верстатів», які і прибрали зовнішні симптоми кризи, але не вилікували її.

Читайте також: Чому зміцнення гривні — добре

Друкувати гроші — не вихід

Теоретично, якщо припустити, що ситуація в світовій економіці буде пущена на самоплив, то в світі можлива рецесія і виникнення дефляції з дефіцитом ліквідності. Але ніхто цього не допустить. Влада в будь-якому випадку буде діяти.

Наскільки я розумію, друкарський верстат в руках фінансової влади став настільки буденним явищем, що вона вже не побоюється наслідків від його застосування і не боїться друкувати гроші при майже будь-якому ускладненні справ в економіці. Давно пора зрозуміти, що на будь-який ризик рецесії чи на будь-який обвал фінансових ринків у світі, влада відповідатиме тим, що надрукує ще більше грошей.

Читайте також: Боротьба НБУ зі зміцненням гривні підірве довіру до регулятора

Справа не в рецесії, і навіть не в дефляції

Тому я б сьогодні не побоювався рецесії і дефляції. Найбільшою загрозою для світової економіки сьогодні є побічна дія працюючих друкарських верстатів. Адже прояви кризи можуть бути різними.

Останнє десятиліття світ жив в умовах, коли дефляційні процеси в економіці були дуже сильні. Саме вони і нівелювали дію друкарських верстатів. Але все може змінитися.

Адже якщо фінансова влада звела непереборну стіну для дефляції, то з іншого боку — з боку інфляції — ця стіна відсутня. І якщо в світовій економіці після циклу дефляції розпочнеться інфляційний цикл, то всі надруковані за останні десять років гроші стануть головною проблемою.

Читайте також: Чому МВФ не допоміг нам краще жити

Що відбувається в світі

Сьогодні світова економіка є найбільш уразливою з боку інфляції, ніж будь-яких інших загроз. І фінансова влада світу до неї не готова. Більше того, вони до такого варіанту розвитку подій навіть не готуються.

При Бені Берненке, голові ФРС США з 2006 до 2014 року, у фінансовому світі хоча б обговорювали те, як можна буде в майбутньому вийти з надм'якої монетарної політики. Зараз це питання навіть не обговорюється.

Якщо Бен Бернанке говорив, що цільовим рівнем інфляції в США є показник 2% на рік, при якому варто почати згортати стимулюючі заходи, то сьогодні інфляція, що зросла в США до 2,3-2,4% на рік, вже нікого не лякає. І ФРС при такому рівні інфляції знижує свою основну ставку. Це не може не спантеличити.

ФРС сьогодні пом'якшує свою політику, не звертаючи уваги на інфляцію, і сприяє її подальшому зростанню. Китай в цьому плані не відстає. Навіть при зростанні інфляції в поточному жовтні до 3,8% на рік Центральний Банк Китаю також пом'якшує свою політику, знижує ставки і вливає нову ліквідність в економіку.

Читайте також: Парадокс сильної гривні

Кризи приходять несподівано

Кризи або з'являються як сюрприз, або починаються не в тому вигляді, в якому їх чекають. Дефляційна фаза економічної кризи не може загостритися, тому що світ вже давно перебуває в ній і грошові друкарські верстати найбільших економік світу готові до цього.

Небезпеку представляє ризик зміни форми кризи та її проявів. У 2020 та 2021 році світова економічна криза, що бушує з 2008 року, може змінити форму і інфляційні процеси в економіці можуть змінити дефляційні, до чого не буде готова фінансова влада світу.

Вся та зайва ліквідність, яка була надрукована за останні десять років, може стати тим важким каменем, який і приведе до активної фази кризи. Але в цій фазі буде падати не вартість активів, а цінність самих грошей.

Читайте також: Потенціал для зростання. Чому курс гривні може зміцнитися

Назад в минуле століття

Однак у питанні інфляції так само не варто думати про фаталізм і про те, що США банкрут; про те, що долар втратить статус головної світової валюти; про те, що у світовій економіці станеться колапс і тому подібних речах.

У 70-ті роки минулого століття в США була економічна криза у вигляді стагфляції. Інфляція в середньому за десятиліття склала 7% при спаді економіки та зростанні безробіття. І США це пережили. Більше того, після кризи 70-х, економіка перейшла до активного росту аж до кризи 2008 року. І сьогодні, можливо, світова економіка перебуває у схожому становищі.