Що допомагає гривні зростати

  • На думку аналітиків, масштабний приплив валюти в країну сприяє зміцненню гривні.
  • Якщо на початку року це були високі ставки по гривні (більше 21%), то навіть при поточному зниженні прибутковості (нижче 13%), попит значно випереджає пропозицію.
  • Крім цього, зміцненню гривні сприяє повернення в країну капіталу в очікуванні великої приватизації, відкриття ринку землі та концесійних проектів.

Читайте також: Парадокс сильної гривні

Що може розвернути курс

«Ринок знаходиться в режимі зовнішнього впливу. При цьому навіть внутрішні негативні новини і заяви політиків, не впливають на динаміку ринку. Створюється враження, що на Україну відкриті великі інвестиційні ліміти і ще не всі інвестори зайшли в позиції. Але гривня дуже чутлива до цієї динаміки, тому розворот може відбутися в будь-який момент», – зазначає Андрій Шевчишин, керівник відділу аналітики Forex Club.

Якщо приплив іноземної валюти в країну збільшиться, курс гривні може утримуватися нижче позначки 24 грн за долар.

Коли західні країни підуть на різдвяні канікули, ймовірно, валютний ринок буде відчувати брак пропозиції, що буде супроводжуватися відходом гривні і зміцненням долара США.

Читайте також: Підводні камені валютного ринку початку грудня

«Як тільки приплив інвестицій в облігації внутрішньої державної позики сповільниться, гривня розвернеться і буде повільно відкочуватися вниз у пошуках рівноважних рівнів – 26-27 грн. за долар США. Якщо інвестиції почнуть тікати з країни, гривня обвалиться точно так само, як і зміцнилася», – прогнозує Андрій Шевчишин.

Оформити заявку на купівлю ОВДП: ставка 14% річних + 0,2% від «Мінфіну»

За словами експерта, валютний ринок останнім часом має низьку залежність від фінансування МВФ, однак чинник відновлення співпраці може надати підтримку гривні і поліпшити інвестиційний рейтинг країни.

Між тим, у Фонду залишаються питання до стійкості банківського сектору, а також до формату відкриття ринку землі та антикорупційної політики.

Що було з валютним ринком в листопаді

Курс долара США у листопаді виріс на 1,1% проти кошика світових валют. Підтримку американській валюті надали очікування позитивних результатів переговорів між США і Китаєм з торгових обмежень. Крім це, долар США отримує підтримку завдяки сильної макроекономічної статистики Штатів.

Курс продажу безготівкового долара США в Україні в листопаді впав на 3,2% до 23,99 грн/$, готівкового – на 3,5% до 24,11 грн/$. Середній розмір спреду по готівкових операціях з американською валютою знизився з 1,5% до 1%, що говорить про стабілізацію ринку та балансі між попитом і пропозицією.

Євро на світових ринках у листопаді подешевшав на 1,2% проти долара США на тлі чергового етапу переговорів щодо Brexit, а також слабкої макроекономічної статистики з Єврозони. Курс продажу безготівкового євро в Україні впав на 4,9% до 26,27 грн/євро, готівкового – на 4,7% до 26,58 грн/євро.

 " target="_blank">Порівняти умови депозитів у валюті

Раніше повідомлялося

  • Українська гривня за офіційним курсом Нацбанку за листопад зросла до долара на 3,4% — до 23,97. По відношенню до євро гривня зросла на 4,9% — до 26,33 грн/євро.

  • З початку року, за січень-листопад, гривня зросла до долара на 13,4%, до євро — на 17%.

  • Держбюджету на 2019 рік заснований на прогнозному показнику курсу гривні до долара до кінця року на рівні 29,4 гривні/$.

  • У Нацбанку повідомили, що продовжать дотримуватися режиму плаваючого курсу валют, тобто не будуть втручатися в його ринкову динаміку.

Читайте також: Гривня втратила світове лідерство за темпами зміцнення долара

  • За прогнозами Мінекономіки, курс гривні в середньорічному розрахунку на 2019 рік складе 26,3 грн/$, на 2020-й — 27,3 грн/$. Раніше експерти очікували, що за підсумками 2019 року долар в Україні буде коштувати 28 грн, а в 2020 році — 29,18 грн.

  • МВФ очікує, що за підсумками року долар буде коштувати в середньому 26,75 грн, але в 2020 році він зросте до 27,72 грн.

  • Уряд передбачив у держбюджеті на 2020 рік два курсу гривні до долара: 27 грн/$ і 24,8 грн/$.