Таку думку висловив фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса у колонці для НВ.

Якщо нерезиденти продадуть ОВДП

«Деякі товариші продовжують переживати, що буде, якщо всі іноземці одночасно вирішать покинути український корабель. Але тут треба переживати за самих іноземців, які накопичили ОВДП вже на $4,2 млрд. Адже їм просто нікому буде їх продати. І якщо вітчизняні банки викуплять це все добро за ціною 10% від номіналу, то постраждають фінансові результати спекулянтів, а не курс української гривні», — вважає Сергій Фурса.

Купуй ОВДП з високою прибутковістю і отримай бонус від «Мінфіну»

У той же час експерт відзначає, що подібні дії нерезидентів можливі тільки в тому випадку, якщо ситуація з гривнею ускладниться в результаті «дурниць українського керівництва» або світової кризи.

Скільки ОВДП купили нерезиденти

  • Обсяг вкладень нерезидентів в державні папери порівняно з початком року зріс на 98,8 млрд грн, або майже в 17 разів.

Читайте також: Життя в борг: як ОВДП впливають на економіку України

  • Частка нерезидентів на ринку ОВДП України зросла до 12,9%, в той час як на початок року цей показник був менше 1%.
  • Щоб купувати держоблігації, інвестори продавали валюту. Обсяг її пропозиції на міжбанку зріс настільки, що це призвело до ревальвації курсу гривні. Тепер є ризик, що нерезиденти почнуть «скидати» ОВДП і купувати долар. Це може обвалити курс гривні.
  • Як писав «Мінфін», Національний банк не проводить експертизу кінцевих бенефіціарних власників, які стоять за нерезидентами — покупцями ОВДП. Це означає, що регулятор не знає, хто насправді купує цінні папери.