Хто працював над законопроектом

Законопроект розроблений блокчейн-спільнотою, міжфракційним депутатським об'єднанням Верховної Ради Blockchain4Ukraine, Офісом ефективного регулювання (BRDO) і командою Міністерства цифрової трансформації.

Головне в документі

Визначені терміни — «віртуальний актив», «криптоактив», «операція з криптоактивами», «розподілений реєстр», «маркер» і «токен-актив».

Що пропонує законопроект

У законопроекті визначено особливості оподаткування:

  • 5% — ставка податку на доходи фізичних осіб для інвестиційного прибутку від продажу криптоактивів терміном на 5 років.

  • інвестиційний прибуток від операцій з криптоактивами розраховується як позитивна різниця між доходом, отриманим платником податку від продажу криптоактива, та його вартістю, що визначається із суми документально підтвердженими витратами на придбання такого криптоактива та/або на створення такого криптоактива.

  • операції з продажу криптоактивів не є об'єктом оподаткування податком на додану вартість.

Читайте також: Збитків на мільйон: На Львівській ж/д майнили криптовалюту (фото)

Що говорять у Мінцифри

  • Прийняття цього закону створить умови для початку функціонування ринку віртуальних активів у відповідності з законодавством України з урахуванням балансу інтересів суб'єктів, що здійснюють операції з віртуальними активами.

Читайте також: Мінцифри планує легалізувати в Україні майнінг криптовалют

  • Держава отримає додаткові надходження податків від операцій з віртуальними активами.

Раніше повідомлялося

  • Серед планів Мінцифри на наступні 2-3 роки — легалізувати майнінг криптовалют і залучити в Україну міжнародні криптовалютні біржі, іноземні компанії та інвесторів, а також зробити Україну конкурентоспроможною на світовому ринку віртуальних активів.

Отримати пропозицію на корпоративні облігації від CardService

  • Щодо статусу криптовалют в Україні, у Національному банку заявляли, що біткоін не є ані валютою, ані платіжним засобом.

  • У той же час НБУ запустив в кінці 2016 року дослідницький проект щодо можливого впровадження е-гривні — національної валют на основі технології блокчейн.