Що пропонує закон

Закон розробили з метою підвищити адресність державних виплат. Тобто, щоб одержувачами держвиплат були саме ті громадяни, які потребують допомоги держави.

Планували верифікувати пенсії, допомоги, пільги, субсидії, стипендії, інші виплати, які виділяються з державного, місцевих бюджетів, фондів загальнообов'язкового державного соціального і пенсійного страхування.

Читайте також: У Мінсоці назвали середній розмір субсидії за жовтень

Причина ветування

Як пояснили в Мінфіні, президентське вето законопроекту викликано технічною неузгодженістю з прикінцевими положеннями, яку невдовзі усуненуть. «Я впевнений, що парламент незабаром підтримає цей законопроект з пропозицією президента», — наголосив заступник міністра фінансів Павло Ходаковський.

Однак в Мінсоцполітики заспокоюють: навіть коли закон вступить в силу, верифікація як така проводиться вже давно. А отже для громадян нічого кардинально не зміниться.

Три етапи верифікації

Згідно з законом верифікацію держвиплат будуть проводити в три етапи:

  • превентивна — перевірка перед призначенням соціальної виплати і пенсії;
  • поточна — перевірки для тих громадян, які вважають, що мабть законодавче право на соцвиплату;
  • ретроспективна — перевірка раніше призначених виплат.

Читайте також: Кабмін розробив порядок перевірки отримувачів субсидій

Що президент планує змінити в законі, поки не відомо. Однак у Мінсоцполітики заспокоюють: навіть якщо закон вступить в силу, верифікація як така проводиться вже давно, а тому нічого нового для громадян відбуватися не буде.

Раніше повідомлялося

  • 17 жовтня Верховна Рада прийняла у другому читанні законопроект № 1231 про верифікацію пенсій та інших державних виплат.
  • У 2017 і 2018 роках уряд застосовував схожий механізм верифікації. Тоді перевірка працювала лише для переселенців і стосувалася не лише пенсій, а й виплат соціально незабезпеченим громадянам. Завдяки верифікації вдалося попередити витрату 14 млрд гривень із держбюджету.