Про своє ставлення до нововведень «Мінфіну» розповів голова Асоціації власників малого та середнього бізнесу Руслан Соболь.

Ціна питання

Парламент готує чергову податкову новацію: скасувати оподаткування молодих людей віком до 27 років. Гаряче вітаю цю ініціативу. Вона не тільки стимулює українських роботодавців приймати на роботу молодь, але і стане справжнім драйвером економіки.

Нововведення передбачені законопроектом №2250 «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо сприяння працевлаштуванню студентів і молодих фахівців, детінізації ринку зайнятості та доходів населення, зупинки відтоку українських фахівців за кордон)».

Зараз роботодавець при мінімальній зарплаті працівника (4173 грн.) зобов'язаний за свій рахунок оплатити за працівника єдиний соціальний внесок (ЄСВ) в розмірі 918,06 грн. і утримувати з нього 751,14 грн. податку на доходи з фізичних осіб, а також додатково військовий збір — 62,60 грн.

Ініціатори законопроекту вирішили звільнити роботодавців від сплати ЄСВ за молодих працівників – до 27 років і встановити для цієї категорії працівників нульову ставку ПДФО.

З досвіду сусіда

Ідея не нова. Нещодавно подібна ініціатива була реалізована в Польщі. Там розсудили, що це стимулює роботодавців більш охоче брати на роботу студентів і молодих фахівців. І хоча в Польщі аналогічне нововведення існує трохи більше місяця, місцеві експерти вже відзначають позитивні зміни.

Читайте також: Заробітчани: свої поїхали, запрошуйте чужих

Впевнений, те ж саме чекає і нашу країну. Крім того, що у роботодавців буде стимул брати на роботу молодих українців, це стане додатковим аргументом і для самої молоді залишитися в країні і не поневірятися по світу в пошуках кращої долі. Адже звільнення від податку на дохід в перспективі означає для них більш гнучкий режим оплати праці та перспективу підвищення.

Більше того: це приваблива норма і для іноземців, які в пошуках найоптимальнішого ринку праці будуть все частіше обирати Україну.

Потенціал розвитку

До чого все це призведе в довгостроковій перспективі? До стратегічної конкуренції на світовому ринку праці, в тому числі, податкових ринках! Нарешті Україна почне приймати стратегічні рішення, щоб утримати громадян в країні, зробивши власний ринок праці привабливим. І ця ініціатива – як у короткостроковій, так і довгостроковій перспективі буде мати величезний позитивний економічний ефект.

Нехай це поки що маленький крок, але його якість складно переоцінити. Адже крім пожвавлення на ринку праці, ця ініціатива напевно спровокує демографічне зростання, залучення якісного кадрового потенціалу в Україну – молодих спеціалістів, які у себе на батьківщині знаходяться в менш вигідних податкових умовах.

Читайте також: Скільки роботодавці доплачують за знання англійської

Зрозуміло, для втілення всіх цих позитивних змін потрібно зовсім небагато: щоб законопроект був внесений до зали Верховної Ради та проголосований. А далі можна буде очікувати й інших прогресивних заходів: податку на виведений капітал і «нульову декларацію».