Світові ринки трохи підросли за останній тиждень

Світові ринки додали близько 28 пунктів за індексом S&P500 за останні 7 днів. Ранок п'ятниці індекс S&P500 відкрив на позначці в 2938 пунктів. Сприяли зростанню надії на чергове зниження ставки ФРС, що стало можливим на тлі поганих даних американської економіки, і надії на те, що Трамп і китайці домовляться. Іноді здається, що Трампу важко домовитися навіть з самим собою, про що регулярно сигналізує його Twitter. Весь тиждень китайська делегація провела у Вашингтоні, і п'ятниця повинна стати вирішальним днем. Є надія, що Трамп не провів весь четвер, спостерігаючи за прес-конференцією Зеленського, а домовлявся з Пекіном.

Читайте також: США планують укласти валютний пакт з Китаєм — Bloomberg

Торгова війна з Китаєм — основний стримуючий фактор зростання світової економіки

Негативні новини з цих полів набагато важливіше повідомлень, що десь в Перській затоці ракета одних бородатих дядьків підірвала танкер інших бородатих дядьків. Тим паче статистика вказує, що економічно страждають і американські регіони. Найгірше доводиться тим графствам, де живуть прості, як кут будинку, роботяги, що підтримують Трампа, заради щастя яких президент США і затіяв всю цю катавасію.

Українські єврооблігації трохи додали в ціні на тлі світового позитиву

Щоправда, треба сказати, що інвестори отримували мало позитиву на найхвилюючу їх тему. Співпраця України з МВФ підвисає в повітрі. Тримають її там як судові засідання у відомих своєю незалежністю судах, так і слова президента на прес-конференції, яку слухав не тільки Трамп. Там можна було почути, що Зеленський фактично озвучує позицію Коломойського щодо націоналізації, вперше публічно сумнівається в законності націоналізації і позиції держави щодо цього питання.

Читайте також: Україна продовжить переговори з МВФ у Вашингтоні

Українська делегація поїде на зустріч з МВФ в поганому настрої

Стало зрозуміло, що відбувається злив ключової реформи — земельної. Позиція президента, і, судячи з усього, парламенту, тепер буде тотожна позиції Коломойського, який виступив проти можливості купівлі землі для іноземців. У такій формі антиліберальна модель земельної реформи не дасть ніякого значущого ефекту для зростання економіки і припливу інвестицій, але дозволить повторити успіх приватизації 90-х, коли розпиляли серед своїх. Зі схожим ефектом для майбутнього. Шкода тільки власників паїв, які 17 років чекали можливості продати свої паї, а тепер зіткнуться з найнижчою ціновою пропозицією.

Читайте також: Що не так з законопроектом про ринок землі

Гривня тримається поки що добре

При цьому національну валюту не бентежить навіть той факт, що на аукціоні з розміщення ОВДП у вівторок інвестори купили папери майже на 2 млрд грн, при тому, що в середу Мінфін погасив облігації на 6 млрд грн. Понад 3 млрд грн нетто негативний результат. І судячи з усього, ці папери належали іноземцям, які вирішили поки що не продовжувати і подивитися. Теоретично вони повинні були відправитися на валютний ринок і купити долари, але сам валютний ринок цього поки що не помітив.

Читайте також: Про оптимізм і курс гривні

Оптимізм все ще сильний

Продовжують зростати споживчі настрої. Порадували дані з інфляції у вересні, де цифри демонструють зниження, і річне зростання цін складає 7,5%. Це кращі цифри за дуже довгий період. І якщо б не потенційні проблеми зі співпрацею з МВФ, то можна було б впевнено прогнозувати різке зниження облікової ставки.