Як проводили дослідження

У 20 популярних онлайн-магазинах купували техніку, яку можна ремонтувати за гарантійним талоном — фіскальний чек для такої техніки мають видавати обов'язково. Дослідники використовували два варіанти купівлі: доставка та самовивіз, і різні способи оплати: післяплата, переказ і розрахунок готівкою.

Метою було дізнатися, в якому випадку документи оформляють більш правильно: у разі особистого спілкування з продавцем в магазині чи коли товар надсилають поштою.

Результати дослідження

За результатами дослідження понад 75% інтернет-ритейлу не видає фіскальні чеки.

Серед порушників – бренди, яким довіряє покупець: Алло, Розетка, Цитрус, Стилус, ідеться в дослідженні.

Читайте також: Платний самовивіз: Rozetka змінила умови роботи сервісу

Найчастіше продавцями без фіскальних чеків виявляються ФОПи.

Є магазини, в яких повністю дотримуються вимоги закону щодо видачі фіскального чека. Всі необхідні документи видають як при доставці, так і при самовивозі. Це магазини — 27.ua, Brain, Comfy, Eldorado, Foxtrot, TTT. Всього шість із двадцяти.

Низка магазинів не видають фіскальний чек незалежно від способу придбання. Це All-service, Allo, City.com, Cytrus, F.ua, Skidka, Stylus.

Читайте також: Касові апарати — детінізація або знищення малого бізнесу

Детально про результати дослідження читайте тут.

Хитрощі магазинів

Автори дослідження виявили цікавий нюанс. При доставці товару магазин нібито видає якийсь фіскальний чек, однак це чек не на товар, а на послугу пересилання грошей. Тобто за фактом фіскального чека на товар покупець не отримує.

Дуже часто великі інтернет-магазини продають свою продукцію, а надають майданчики для продажу іншим продавцям. І ось тут часто виявляються «особливості національної продажу». Часто покупець «чужого» товару не має можливості зробити самовивіз, тільки доставкою, а це вже з додатковими витратами.

Читайте також: ФОП-контроль: як нові закони змінять життя малого бізнесу

Що відомо

  • Аналогічне дослідження «Тест» проводив у 2017 році, коли набрала чинності постанова Кабміну № 231. Документ визначав перелік складної техніки з гарантійним талоном, яка підлягає реалізації виключно з фіскальним чеком.
  • Відтоді, як зазначають автори дослідження, ситуація майже не змінилася: хто порушував закон — той продовжує це робити.
  • Нагадаємо, що 20 вересня 2019 року Верховна Рада ухвалила два законопроекти: про використання програмного РРО та про кешбек (компенсацію покупцю вартості покупки дорожче 100 грн у разі виявлення порушення при проведенні розрахункової операції).
  • Багато підприємців відкрито виступають проти цих законів.