Дрібні монети відходять у минуле

Нагадаємо, що дрібні монети 1, 2 і 5 копійок відсьогодні не є платіжним засобом і виводяться з обігу.

Монета 25 копійок буде виводиться з обігу поступово і поки залишиться платіжним засобом.

До 18 жовтня 2019 року всі юридичні особи, філії та ФОП повинні здати залишки монет номіналами 1, 2 і 5 копійок для зарахування на рахунки.

Українці зможуть без обмежень і безкоштовно обміняти ці монети на монети та банкноти інших номіналів у банках ще протягом трьох років.

Як повідомляє фінансовий аналітик ICU Михайло Демків, загальна сума виведених з обігу монет становить 150 мільйонів гривень.

Нацбанк готує «тисячу»

Зараз Нацбанк готує до випуску нову банкноту номіналом 1000 гривень. Як повідомлялося раніше, її випустять 25 жовтня 2019 року, планують надрукувати близько 5 млн штук.

Як відзначили в Нацбанку, враховуючи зростання рівня доходів і цін, українці вже фактично не використовують монети дрібних номіналів, зате з'явилася потреба у банкноті вищого номіналу, ніж 500 гривень.

Востаннє Нацбанк ввів в обіг новий номінал 13 років тому — в 2006 році. Це була банкнота номіналом 500 гривень. Тоді середньомісячна заробітна плата становила близько 1000 гривень і розмінювалася двома банкнотами високого номіналу.

Що відомо

  • Банкнотно-монетний двір — підприємство, яке виготовляє українські гроші, був заснований 1 жовтня 1994 року.
  • Як відзначають в Нацбанку, сьогодні Банкнотно-монетний двір на 100% забезпечує потреби України у виготовленні власної грошової одиниці: банкнот, розмінних, обігових та пам'ятних монет.