Плани

«Думаю, до того моменту ми зможемо удосконалити формулювання меморандуму, який готується, і обговорити програму докладно, оскільки у Вашингтоні будуть присутні всі ключові учасники переговорів», — зазначила Рожкова.

Вона підтвердила, що МВФ зберігає жорстку позицію щодо повернення націоналізованого Приватбанку екс-власникам Ігорю Коломойському і Геннадію Боголюбову. Інші позиції нового меморандуму перегукуються з попередніми домовленостями сторін.

Читайте також: Курс на денаціоналізацію Приватбанку загрожує співпраці України з МВФ — The Economist

«І Приватбанк, і незалежність НБУ — ці речі звучали і в минулих меморандумах. Хочу підкреслити, що заяву МВФ про витрати держави, пов'язаних із реструктуризованими або ліквідованими банками, стосується не тільки Приватбанку, але й інших великих банків-банкрутів, до власників яких у держави є великі питання», — сказала заступник глави НБУ.

За її словами, у Нацбанку, як і в Кабміні, як і раніше сподіваються, що Україна зможе домовитися з Фондом до кінця цього року.

Що відомо

  • 26 вересня місія МВФ завершила роботу в Києві.
  • За словами Гончарука, глава місії Рон ван Роден позитивно оцінив досягнуті Україною показники, однак сторони поки не домовилася про нову програму співпраці, і переговори перебувають «в активній фазі».
  • Причин, чому не вдалося досягти остаточних домовленостей з МВФ, кілька: загроза незалежності НБУ, перспективи розвитку ситуації з Приватбанком, ставлення уряду щодо очікуваної з 1 травня 2020 року лібералізації ціни на газ, невизначеність з бюджетом на 2020 рік.