«Ми сьогодні затвердили проект закону, який є першим з пакету земельної реформи, і ми сьогодні подамо її в парламент. Ще ряд законів буде поданий до парламенту народними депутатами, які також доповнять цей пакет і які працюють з нами в одній робочій групі», — сказав Гончарук.

Які права матимуть іноземці

Прем'єр-міністр зазначив, що загальна логіка законопроекту полягає в тому, що українську землю мають купувати українські громадяни й українські компанії.

При цьому єдиний виняток, що міститься в законі, стосується права успадкування у власність землі іноземцями.

Утім, протягом року іноземець, за законом, зобов'язаний продати цю успадковану землю.

Читайте також: Відкриття ринку землі може вплинути на її орендну ставку

Це прямо написано в законопроекті і це єдиний випадок, коли іноземець безпосередньо, відповідно до цього закону, має право володіти земельною ділянкою в Україні", — наголосив Гончарук.

Антимонопольні вимоги

Другий принцип, за словами Гончарука, полягає в тому, що ніхто не може зосередити у своїх руках всю землю. Зокрема, пропонуються антимонопольні вимоги, які припускають, що в межах області ніхто не може купити більше 15% всієї сільськогосподарської землі.

Мораторій буде знятий не одразу

Прем'єр додав, що мораторій буде знято не одразу, оскільки існує ряд ризиків і необхідних заходів, які необхідно прийняти перед відкриттям ринку.

«Перше — навести порядок в Держгеокадастрі. Сьогодні ми зробили перший крок для цього. Я сподіваюся, що протягом наступних десяти днів ми проведемо конкурс і виберемо сильного менеджера, який наведе там порядок», — зазначив Гончарук.

Умови для фермерів

Прем'єр також наголосив на необхідності надати доступ українським фермерам до дешевих фінансових ресурсів.

«Нам потрібно зробити так, щоб через рік у фермера, у власника землі, умови були не гірші, ніж в іноземців, які заходять в Україну. Це завдання непросте, у нас вже готові додаткові законопроекти, які ми допрацьовуємо з народними депутатами», — зазначив прем'єр.

За його словами, ці законопроекти можуть бути подані вже наступного тижня як частина пакету законопроектів земельної реформи.

Що відомо

  • 23 вересня МЕРТ оприлюднило проект закону про ринок землі для громадського обговорення.
  • Президент Зеленський доручив Кабміну до 1 жовтня розробити законопроект про обіг земель сільськогосподарського призначення, а Верховній Раді — скасувати земельний мораторій до 1 грудня 2019 року.