Якщо звинувачення будуть доведені, то це стане найбільшим в історії випадком з відмивання грошей однією групою осіб. Подробиці судової тяганини Приватбанку, а також деталі схеми відмивання грошей через кіпрські та американські компанії у своїй авторській колонці на nv.ua виклав шведський економіст, старший науковий співробітник Atlantic Council Андерс Аслунд.

«Мінфін» обрав головні висновки експерта щодо справи Приватбанку проти екс-власників.

21 травня націоналізований Приватбанк ініціював вражаючий цивільний позов проти колишніх власників Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова в державному суді штату Делавер. Троє співвідповідачів — громадяни Америки з Майамі, а також 19 анонімних компаній.

Читай також: Приватбанк подав позов до Коломойського в суд США. Оновлено

Це цивільний позов, тому слідчі у справі Приватбанку передали всі матеріали. Втім, всі звинувачення носять кримінальний характер. Слідчі провели вражаючу детективну роботу, і це, ймовірно, є найбільш детальним дослідженням масштабного відмивання грошей в США, яке помістилося на 104 сторінки, хоча ще не було доведено в суді.

У грудні 2016 року український уряд націоналізував Приватбанк, що підтвердило: обидва власника через різні офшорні компанії, переважно кіпрські, надавали 97% позик собі. Український уряд взяв контроль над банком на себе і докапіталізував його на $5,5 млрд.

Коломойський та Боголюбов керують великим конгломератом, який зазвичай називають групою Приват, хоча юридично такої не існує. Це цілий ряд анонімних офшорних компаній, що в основному базуються на Кіпрі. Коломойський та Боголюбов займаються всіма видами бізнесу. Вони великі гравці в сфері авіаперевезень, нафти, газу, металургії та нерухомості.

Цей позов показує, як вони працюють. Кінцеві бенефіціари використовували Приватбанк як власний персональний банк-скарбничку, в кінцевому рахунку викравши мільярди доларів у Приватбанку і використавши американські структури для відмивання сотень мільйонів доларів або незаконного привласнених кредитів, які надавав Приватбанк для США заради збагачення себе або своїх партнерів за змовою.

Слід цих грошей на подив простий. Спочатку кінцеві бенефіціари збирають роздрібні депозити в Україні, пропонуючи хороші умови і сервіс. Потім гроші переходять в їх дочірню компанію, Приватбанк Кіпр. На Кіпрі вони користуються послугами двох місцевих юридичних фірм.

Це нетипово, і кінцеві бенефіціари не прийняли запобіжних заходів, завівши собі численних адвокатів в підставних фірмах на Кіпрі, британських Віргінських або Кайманових островах, як це поширено серед росіян з серйозними брудними грошима. Замість цього вони користувалися послугами трьох американських осіб в Майамі, які допомагали їм створити велику кількість анонімних ТОВ у США, головним чином в Делавері, але також у Флориді, Нью-Джерсі та Орегоні.

Типові об'єкти пострадянських відмивачів грошей — нерухомість в Нью-Йорку або на півдні Флориди, та інвестиційний профіль в цій групі різний. Вони інвестують в нерухомість в Клівленді, штат Огайо, Гарварді, Іллінойсі, а також Далласі, Техасі і в компанії з виготовлення феросплавів. Згідно з позовом, відповідачі придбали в Клівленді нерухомість на мільйони доларів і стали її найбільшим власником в цьому штаті.

Найбільш значним є те, що Коломойський і Боголюбов, згідно з цим позовом, придбали кілька компаній з виготовлення феросплавів в США. Felman Production Inc. в Західній Вірджинії, Felman Trading, Inc. та Georgian Manganese LLC, Warren Steel Holdings в Уоррені (Штат Огайо), Steel Rolling Holdings Inc. в Гібралтарі (Мічиган), CC Metals and Alloys, LLC в Кентуккі, Michigan Seamless Tube в Делавері (Штат Мічиган). Це середні за масштабом компанії в маленьких містах. Там працюють реальні люди. Чому ніхто не підняв питання про сумнівних власників?

На думку Андерса Аслунда виявилося, що відмити рекордно великі суми грошей в США на подив легко навіть для любителів. Схема Приватбанку настільки проста, наскільки це можливо уявити. На жаль, американські правоохоронні органи не можуть дістатися в сотні тисяч анонімних компаній в США.

Вся проблема США в тому, що там дозволяють створювати сотні тисяч анонімних компаній, що пронизує всю країну відмитими грошима. Випадок Приватбанку — красномовна ілюстрація необхідності заборонити анонімні компанії в США раз і назавжди.