Основні цифри

«Індекс продовольчих цін FAO в середньому склав 170 пунктів у квітні, що на 1,5 відсотка більше, ніж у березні, і все ще на 2,3 відсотка нижче рівня в квітні минулого року», — йдеться в повідомленні.

Індекс цін на молочну продукцію в квітні виріс на 5,2 відсотка порівняно з показником в березні, продемонструвавши вчетверте поспіль щомісячне зростання внаслідок стабільного глобального попиту на імпорт в поєднанні з дефіцитом пропозиції, пов'язаного з посухою ​​в Океанії.

Читайте також: У квітні ціни в Україні піднялися на 1%

У квітні також збільшився на 3 відсотки індекс цін на м'ясо, що обумовлено різким стрибком світових цін на свинину в результаті зростання попиту на імпорт в Азії — насамперед у Китаї, де стрімке поширення африканської чуми свиней призвело до різкого падіння внутрішнього виробництва. Крім цього, зміцнилися ціни на яловичину, птицю і баранину.

Зріс індекс цін на рослинні олії — на 0,9 відсотка. Котирування пальмового масла трохи зміцнилася через зростання світового попиту і скорочення запасів в основних країнах-експортерах, тоді як ціни на соєву олію підвищилися.

Читайте також: Ціни на дизпаливо в Україні майже досягли докризового рівня

Індекс цін на цукор в квітні також зріс на 0,8 відсотка. В основному через підвищення цін на сиру нафту, оскільки зростання цін на енергоносії стимулює використання цукрової тростини в Бразилії для виробництва етанолу — щоб задовольнити внутрішній попит.

Як зазначають в ООН, підвищення цін торкнулося всіх груп продовольчих товарів, крім сектора зернових, де висока експортна пропозиція призвело до зниження цін четвертий місяць поспіль.