Особливо хороших новин для вкладників поки немає. Відмовлятися від оподаткування доходу за депозитами держава не збирається. У Нацбанку заявляли, що питання скасування податку з відсоткових доходів в порядку денному не значиться. По-перше, це вагоме джерело наповнення державного бюджету. По-друге, найбільші суми податку доводиться платити відносно багатим громадянам, які отримують суттєві доходи від депозитів. Так що пересічні українці від цього не дуже страждають. До того ж, всі вже давно звикли до цього податку і на приплив вкладів у банківську систему він не впливає.

Але деякі зміни на депозитному ринку все ж можуть відбутися. В кінці листопада 2018 року у Верховній Раді був зареєстрований законопроект № 9299, який передбачає зміни до Податкового кодексу «щодо звільнення від оподаткування депозитних вкладів та доходів за іменними сертифікатами окремих категорій громадян». Документ пропонує звільнити від сплати податку на доходи ветеранів великої вітчизняної війни та учасників АТО. Пільга надаватиметься тільки в межах суми, яка гарантується державою — на даний момент це 200 тис. грн. А ось військовий збір їм платити все ж доведеться.

Чи будуть депутати голосувати за цей проект, поки не відомо. Але з урахуванням виборів, що наближаються, — все можливо.

Розмістивши депозит у банку через "Мінфін", вкладники можуть отримати додатково до 1,8% річних до базової ставки. Докладні умови — у розділі «Бонус до депозитів».

На даний момент доходи за депозитами в банках і кредитних спілках обкладаються податком на доходи фізичних осіб (ПДФО) за ставкою 18%. Плюс вкладники повинні заплатити ще 1,5% у вигляді військового збору.

Базою оподаткування також є:

  • відсотки за депозитними вкладами;
  • відсотки за поточними рахунками;
  • відсотки за депозитними сертифікатами;
  • відсотки за вкладами в кредитних спілках.

Самому вкладнику в податкову йти не потрібно, це зробить за нього банк або кредитна спілка, які є податковими агентами. Вони самостійно нараховують, утримують та сплачують до бюджету всі необхідні платежі.

Завдяки цьому вкладникам не потрібно вносити доходи від депозитів до річної декларації (крім випадків, коли він зобов'язаний подавати річну декларацію відповідно до пп. «е» п. 176.1 НKУ).

Банк або кредитна спілка щомісяця перераховує суму податків до держбюджету України у вигляді «загальних цифр». Тобто він не називає ні прізвища конкретних вкладників, ні суми їх депозитів, ні утриманих відсотків за кожним з них.

Залиш заявку на «Мінфіні» та отримай бонус до ставки за валютним депозитом

Приклад розрахунку податку на дохід за вкладом

Вкладник розмістив на банківському депозиті 100 000 грн. Термін депозиту — 12 місяців, відсоткова ставка — 16,5% річних.

Після закінчення депозитного договору сума (разом з нарахованими відсотками) становитиме 116 500 грн. З них 16500 грн — відсотки за вкладом. Саме з цієї суми доведеться заплатити податки. Тобто банк перерахує в бюджет: ПДФО 2970 грн і військовий збір 247,5 грн. Після закінчення депозитного договору вкладник отримає на руки 113 282,5 грн.

Таким чином, нетто-ставка за депозитом складе не 16,5%, а 13,28% річних.

Довідково: Податок на відсотки за депозитами діє в Україні з 2014 року.

Протягом останніх років в Україні податок на депозити змінювався таким чином:

• у 2014 році встановлено податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) на «отримання пасивних доходів» громадян в розмірі 15%;

• у 2015 році ставка ПДФО на відсотки за депозитом зросла з 15% до 20%. Також введено новий вид податку — військовий збір в 1,5%;

• З 2016 року і до цього дня ставка податку на відсотки за депозитом становить 18%. Також сплачується військовий збір в розмірі 1,5%. Тобто сумарно вкладник платить до держбюджету 19,5% доходу за депозитом.