Підсумки тижня, що минає, в своєму блозі на НВ традиційно підбив Сергій Фурса. «Мінфін» надає скорочений текст колонки.

Цього тижня світові ринки, нарешті, дали перепочинок країнам, що розвиваються. У підсумку, трохи підросли навіть валюти таких країн, як Туреччина. Приємним винятком став лише російський рубль, що продовжив падіння на тлі слухань в Конгресі про те, які санкції вводити далі. А може, і на тлі неадекватності голови другого за величиною системного банку в Росії, ВТБ, який то на вечірку в костюмі Сталіна прийде, то розповість, що він думає про англійських політиків, забуваючи, що його слухають не глядачі телеканалу Росія-1, а інтелектуальна аудиторія.

Рубль вже перевищив позначку в 69. ​​У той же час ринок США пішов у зворотний бік, трохи відійшовши від історичних максимумів. Індекс S&P500 відкриється в п'ятницю на позначці в 2878 пунктів.

Український сегмент єврооблігацій зловив хвилю ринків, що розвиваються, теж трохи піднісся духом цього тижня. І доки це чисто світова хвиля, а не результат приїзду місії МВФ. Ревізор приїхав і поки не постачає новин, хіба що радує фотографіями з українськими чиновниками. І той факт, що люди на них посміхаються, вже надихає. Хоча навряд чи посмішка збережеться на обличчі українського прем'єр-міністра, коли він буде заявляти про зростання тарифів, адже ця тема стане найбільш збудливою цієї осені. Але вибору немає, гроші потрібні, причому як зараз, так і протягом усього наступного року. А значить, можна серйозно сприймати ряд публікацій в пресі, які говорять, що переговори йдуть не тільки про новий транш, але і про нову коротку програму, що здатна забезпечити подушку безпеки на період виборчого божевілля.

На внутрішньому ринку гривня, схоже, вичерпала ліміт першої частини сезонного падіння. Можливо, кеш українських аграріїв почав підходити до кінця. Маячком того, що розворот вже близький, став той факт, що в один прекрасний момент курс сірого (чорного) ринку перестав рости, відставши від міжбанку. І хто тут голова, а хто хвіст зрозуміти, до речі, в українських реаліях складно. Або, навпаки, легко. Але важко це пояснити іноземному інвестору, якщо тільки він не провів більшу частину свого життя в Південній Америці. Так чи інакше, на міжбанку гривня пробігла майже до позначки в 28,6, після чого розвернулася, відійшовши до межі в 28,2, дозволивши НБУ навіть купити валюту, вперше за дуже довгий час. Що не завадить регулятору, чиї резерви в серпні продовжили скорочуватися і впали до $17,2 млрд. Це було не останнє падіння гривні в 2018 році, адже попереду ще багато смачного: і зібраний урожай кукурудзи, і грудневі витрати українських чиновників. На цьому тлі Національний банк проявив стриманість і підвищив ставку всього на 50 б.п. до 18,0%. Як і очікували аналітики.

А українським спекулянтам, які ще залишилися на внутрішньому фондовому ринку, належить вивчати китайську. Ключовою новиною останнього тижня, а може і роки, стала інформація про те, що китайські товариші увійшли в капітал Української біржі, принісши туди не гроші і навіть не вікову мудрість китайського народу, а програмне забезпечення. Адже саме неможливість використовувати програмне забезпечення, яке раптово потрапило під санкції, стало причиною припинення роботи Української біржі. В сучасних умовах, коли торги на біржі — це не крики сотень молодих людей в закритому приміщенні, а чисто віртуальний процес, без програмного забезпечення працювати неможливо. Єдина біда, у китайських товаришів програмне забезпечення логічно буде на китайському, і чи встигнуть його перевести в стислі терміни — питання риторичне. А значить спекулянтам, а також інвесторам (це спекулянти, які не встигли вчасно вийти і потрапили надовго) належить освоїти велику і могутню китайську мову. Життя українського торговця цінними паперами завжди було повне сюрпризів і непередбачуваних поворотів, так що їм не звикати.