Причому здавалося б все повинно бути навпаки — ліквідність в банківській системі низька (коррахунки банків на ранок четверга всього 40,7 млрд гривень), готівковий ринок був досить спокійний, міжбанк вже відпрацював новину про зниження ЗВР і в пресу вміло вливають інсайд про нібито домовленість з МВФ про швидкий транш. Це повинно зміцнювати позиції гривні, але замість того офіційний курс за день обвалився відразу майже на 15 копійок — з 26,961726 до 27,111393 гривень за долар.

Підвищення курсу міжбанку швидко перекидається і на готівковий ринок, де к вечору четверга долар вже продають по 27,30 гривень та вище. Радісно стрепенулися і спекулянти, у яких знову з'явилася можливість грати на різниці котирувань готівкового та безготівкового ринків. Схоже повторюється сюжет нової гри «на підвищення».

Офіційно — це пов'язано зі зростанням попиту на валюту з боку великих імпортерів, які поспішають закривати свої зовнішні контракти.

Неофіційно - до причин зростання котирувань додають збільшення напруженості в торговельній війні США і Китаю (побічно б'є по українських експортерах металу і агропродукції), вивід іноземцями валюти в більш спокійні фінансові ринки після погашення українських ОВДП, і навіть плутанину на фондовому і валютному ринку Росії після введення нової порції американських штрафних санкцій. І хоча російському бізнесу в Україні зараз майже повністю перекритий кисень, РФ залишається одним з найбільших торгових партнерів. Тому обвал їх ринків і девальвація рубля скорочує і без того падаючі грошові потоки між нашими країнами, в тому числі і надходження валюти.

Складна тема оплати енергоносіїв (в тому числі і вугілля) також змушує частину імпортерів оперативно закривати свої контракти, що також збільшує попит на валюту.

Велика політика все більше втручається в ситуацію на валютному ринку і багато компаній не хочуть ризикувати: експортери знову не поспішають продавати валюту понад обов'язкових 50% виручки, а імпортери бажають мінімізувати свої валютні ризики та активізуються зі скупкою.

Це створює черговий перекос попиту та пропозиції і розхитує курс. НБУ намагається цьому протистояти і сьогодні був змушений продати за нашими даними близько 10 млн доларів за 27,10 гривень через «анонімний» формат Matching, щоб збити зростання котирувань.

Це вдалося йому тільки частково. За фактом на міжбанку знову закріпився тренд на зростання долару і почалася нова хвиля девальваційних настроїв.

Хід торгів:

З перших хвилин торгової сесії гривня почала просідати. З ранкових декларативних 27,06/27,10 гривень вже до 11 години долар виріс до 27,10/27,12 за рахунок активного зростання попиту на валюту. Експортери почали притримувати продажу, вичікуючи максимального зростання котирувань. НБУ вирішив не ризикувати і через Matching почав продавати валюту. Продав він за нашими даними близько 10 млн доларів за 27,10 гривень, що не врятувало ситуацію, але збило ажіотаж.

К 12:00 котирування зупинилися на позначці 27,10/27,12 гривень, але як тільки регулятор перестав заливати ринок валютою — курс знову попер вгору. На обід дилери вже пішли при котируваннях 27,13/27,16 гривень, а к закінченню сесії курс зупинився на позначці 27,14/27,17. Ринок залишився знервованим навіть до кінця дня. Спекулянти працювали як «в дві сторони», так і в основному — «на підвищення».

При таких початкових даних  — завтра нас чекає чергова спроба розгойдати курс і нова курсова війна інтересів великих гравців з періодичними ситуативними змінами тренда. Гра «на підвищення» продовжиться.

Головні події 9 серпня на міжбанку:

1. Курс долара на міжбанку за день виріс з 27,06/27,10 до 27,14/27,17 к кінцю сесії, а офіційний — відразу на 15 копійок до 27,111393;

2. НБУ змушений був гасити валютні пожежі і виходив на торги в тихому і «анонімному» форматі через Matching. Продав регулятор близько 10 млн доларів по 27,10 гривень, що не врятувало ситуацію;

3. Довідковий курс НБУ на 12 годин становив 26,0965 гривень за долар, а офіційний на 10 серпня оголошено регулятором на рівні 27,111393.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram