Про головні ризики, які можуть вплинути на зростання цін, на своїй сторінці в Facebook написав член Ради НБУ тимофій Милованов. «Мінфін» публікує скорочений текст посту.  

Ризики, що посилюють ймовірність підвищення інфляції

По-перше, змінюються інфляційні очікування (немає очікувань значного уповільнення інфляції).

По-друге, економіка України адаптувалась до шоку розриву зв’язків з непідконтрольними територіями (зростання цін не буде стримано факторами пов’язаними з війною).

По-третє, змінилась структура шоку базової і не-базової інфляції.

По-четверте, відбулися істотні зміни в глобальному економічному оточенні (ризики для економічного зростання України, менш вигідні умови по залученню міжнародних кредитів).

По-п’яте, підвищуються ризики зриву програми співпраці з офіційними кредиторами. Це обмежує можливість дій НБУ та створюють загрозу відновлення спекулятивних настроїв щодо курсу гривні.

По-шосте, зростають ризики політичного бізнес-циклу. Бізнес та населення спостерігають за негативними політичними баталіями, коаліційним розбратом та ризиком перетворення передвиборчого періоду у війну усіх проти усіх.

Ці ризики трансформуються у істотні проблеми (касові розриви) бюджету. Цей перелік можна продовжити. Всі ці ризики посилюють ймовірність підвищення інфляції в майбутньому.

Посилення інфляційних ризиків дедалі більше визначається очікуваннями. Відповідно, підвищення ставки НБУ – це оцінка ризиків майбутнього. Більше того, це сигнал економічним агентам, що НБУ прагнутиме стримувати інфляцію. Також це сигнал уряду і політикам, що бюджетний дефіцит та очікування що «якось все буде добре», як мінімум, не доречні.

НБУ демонструє готовність до жорсткої монетарної політики. Це заклик до реформ, без яких буде складно втримати ситуацію, коли і якщо вона виявиться для нас вкрай непривабливою.