Генеральний директор Apple Тім Кук анонсував прихід в Україну популярного платіжного сервісу компанії - Apple Pay. Як видно, компанія серйозно розглядає наш ринок. У НБУ розповіли, що регулятор надавав представникам Apple аналітику про обсяги й потенціал українського платіжного ринку ще в кінці минулого року. Тепер же все залежить від того, як зуміють домовитися зацікавлені сторони: банки-емітенти платіжних карт, міжнародні карткові платіжні системи та сама Apple Pay.

Поки не зрозуміло, як скоро власники «яблучних» гаджетів зможуть скористатися послугою. Оптимісти стверджують, що вже цього літа. Побачимо.

Поки все в очікуванні, «Мінфін» вирішив запитати читачів, чи потрібен взагалі черговий Pay в Україні.

Відповідь виявилася однозначною - потрібен. Причому очікують Apple Pay навіть ті, хто поки не користується «яблуком».

Пластик в моді

Абсолютна більшість респондентів оплачує товари  послуги за допомогою платіжних карт. Майже половина - використовує безконтактний спосіб оплати. Оплата готівкою - зібрала трохи більше за 15% голосів. Послугами тих чи інших NFC-гаманців користується лише трохи більше ніж 10%.

Два полюси

Переважна більшість мобільних операційних систем наших респондентів - це продукти від Apple та Google. Лідирує iOS, але лише з невеликою перевагою. На інші операційні системи припадає лише 2%.

Техгіганти

Також респонденти сперечаються про те, чиї NFC-гаманці краще. Половина віддає перевагу сервісам техгігантів, інша - банківським продуктам.

Від кави до холодильника

Приблизно половина опитаних не користується NFC-гаманцями. Ті ж, хто вважає  кращим цей спосіб розрахунків, оплачує через NFC-гаманці практично будь-які товари q послуги - від проїзду в метро до покупки побутової техніки.

Без Apple - нікуди

Велика частина респондентів чекає приходу в Україну Apple Pay. У нетерпінні навіть ті, хто не користується «яблучної» технікою. Ще більше за 16% опитаних очікують візит й інших Pay.

Все - смарт

Велика частина респондентів вважає достатньою можливість оплачувати товари і послуги за допомогою свого смартфона. Ще 25% висловилися за розширення асортименту гаджетів для розрахунків.

Без паперу

Cashless economy - майбутнє. І йому опиратися марно. Саме так вважає переважна кількість респондентів. У «незнищенність» кешу вірить лише кожен п'ятий опитаний.

Олекса Рябуха