Підсумки тижня, що минає, в своєму блозі на НВ традиційно підвів фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса.

Цього тижня ринки перестали переживати з приводу торгових війн. Можливо, тому що твіттер Трампа знайшов собі інші теми, залишившись при цьому таким же послідовним, як і раніше. Іноді складалося враження, що в Білому домі сидять двоє людей, що відбирають один у одного смартфон, щоб видати протилежні за змістом твітти. Один викликає екстаз в Україні, обіцяючи послати розумні ракети туди, де їх хочуть перехопити росіяни, інший — пропонує дружити в дусі кота Леопольда. Власне, на ці твітти найбільше реагував російський фондовий ринок, збуджений санкціями. Фондовий ринок США, здається, більше звертав увагу на слухання в Конгресі, куди прийшов Цукерберг, і де його годинами допитували конгресмени. Судячи з усього, Марк тримався добре, оскільки акції Facebook на цьому тлі виросли. За підсумками останнього тижня підріс і весь фондовий індекс S&P500, який вибирається з корекційної ями. Ранок п'ятниці він почне на позначці в 2663,99 пунктів. Зовсім відмовляючись лякатися третьої світової війни.

І хоч до перестрілки двох ядерних держав зараз набагато ближче, ніж в дні Карибської кризи, ніхто в США не ховається в бункер, не скуповує запаси рису на десятки років вперед, всі чекають трансляції. Можливо, страху немає тому, що ринки мало вірять в те, що другий гравець зважиться відповісти, чи зможе це зробити.

Читайте такожОбираючи між ганьбою і війною

Український ринок єврооблігацій був одним з найбільш нудних місць на планеті. Державні бонди за відсутності хоч якогось виразного новинного потоку з України або припливу-відтоку коштів на ринки, що розвиваються, трохи знизилися. Прибутковість єврооблігацій залишалася в діапазоні 4,5% -7,9%. У корпоративному сегменті також не відбувалося нічого цікавого. Хіба що можна згадати публікацію відео, на якому продають розкішний особняк під Мюнхеном, що належить колишньому власнику Мрії. Власники єврооблігацій Мрії можуть із задоволенням подивитися, на що пішли їхні гроші і зацінити Пшонка стайл, який радує око тепер простим німецьким бюргерам. Може бути, через пару років також порадіють і власники єврооблігацій Авангарду або Укрлендфармінга, чиї папери все ще торгуються і все ще перебувають в стадії переговорів про реструктуризацію. Останні ніяк не можуть завершитися з огляду на те, що учасники переговорів представляють або різні світи, або різні планети.

Читайте також: Корпоративні облігації. Чи варто вкладатися фізособам

На внутрішньому ринку на тлі вихідних у депутатів основним ньюсмейкером в черговий раз став Нацбанк. Вперше за довгий час засідання комітету з монетарної політики Нацбанку завершилося без підняття облікової ставки. «Руїнами рейхстагу задоволений», — підвели підсумки в НБУ, зазначивши, що ефект на інфляцію продовжує чинитися і нові підвищення не потрібні. А сама інфляція, судячи з усього, пройшла свій пік, знизившись у річному вираженні з 14% до 13%. І в перший раз за багато місяців ринок повністю вгадав з рішенням НБУ. Чи то на ринку, нарешті, навчилися розуміти регулятора і читати правильно думки, які поширюють заздалегідь (а сам регулятор перестав грати в Грінспена), чи то ми побачили класичну ситуацію, коли годинник, який зупинився, показує час правильно два рази в день і справа лише в тому, що ставка залишилася незмінною.

Українська валюта продовжує почувати себе добре. Можливо, нарешті, вдасться розвіяти міф, що гривня якимось чудодійним чином прив'язана до рубля і будь-які коливання останнього призводять до аналогічних рухів української валюти. Уже давно не призводять. Гривня продовжує тинятися біля позначки в 26,0 гривень за долар. А хороша погода, яка запустила на повну потужність посівну, їй в цьому активно допомагає. Мінфін продовжує розміщувати облігації, на цьому тижні виставивши всю лінійку і не обмеживши себе короткими паперами. Попит був навіть на трирічні облігації. А на українському ринку акцій продовжується активне зростання. Індекс УБ відкрився в п'ятницю з рівня в 1788 пунктів. Так високо він не був з 2011 року. І якщо забути про девальвацію, то можна припустити, що на ринок повернулися старі добрі часи.