В першій декаді березня гривня активно зміцнювалась. Всі вже настільки психологічно звикли до здешевлення долара, що експортери стали оперативно продавати валюту, яка залишилася у них після обов'язкових продажів, а великі імпортери — перестали активно її купувати, очікуючи, коли котирування впадуть до  мінімуму. 

Пропозиція валюти також збільшувалась за рахунок продажів валюти нерезидентами, що купували наші ОВДП на первинному та вторинному ринку, а також здачі валюти населенням перед 8 березня. Все це сформувало стійке перевищення пропозиції валюти над попитом на всіх сегментах валютного ринку.

Цим активно користувався Нацбанк, який скуповував надлишок долара на міжбанку з поступовим заниженням ціни його викупу. Так тривало фактично до кінця минулого вівторка. Але потім ситуація на ринку почала швидко змінюватися, курс почав зростати. 

Що привело до розвороту ринку

У понеділок і вівторок регулятор активно скуповув долар і фактично вимів з міжбанку весь надлишок валюти. Завдяки цьому тиск на курс послабшав.  А поспіх, з яким НБУ провів минулого вівторка ранній аукціон з викупу валюти (до моменту чергового просідання котирувань) з одночасно високою ціною відсікання — дав ринку чіткі сигнали: НБУ підтримує долар на торгах і не готовий до його подальшого падіння.

Це стало поштовхом для тих клієнтів, хто відкладав купівлю валюти, вичікуючи «дна» по курсу - вони масово почали її скуповувати, побоюючись подорожчання. У той же час експортери скоротили продаж валюти, сподіваючись на її зростання в подальшому;

«Жадібність» Міністерства фінансів на аукціоні з розміщення ОВДП у вівторок скоротила потенційні продажі валюти нерезидентами, які розраховували на зростання прибутковості.

Це абсолютно правильний хід Мінфіну України, спрямований на зниження обслуговування зовнішніх і внутрішніх боргів країни. 13 березня було залучено до бюджету 1,080 млрд гривень, причому заявок на купівлю наших паперів було в два рази більше, а прибутковість за ними була високою: за тримісячними облігаціями середньозважена дохідність сягала 17,44%, а за «довгими» — перебувала в межах 16,10-17 % річних.

Зараз між потенційними покупцями ОВДП і Міністерством фінансів виникла своєрідна «гра на витримку» — або покупці змиряться зі зниженням прибутковості наших паперів, або Мінфін піде на поступки і при наступних розміщеннях підвищить привабливість цих паперів;

Збільшення попиту на валюту на готівковому ринку призвело до зростання котирувань в обмінниках. Активізувалася спекулятивна гра з перепродажу через обмінники валюти, купленої на межбанку. Різниця між курсами валютної готівки та безготівки робила ці операції дуже прибутковими, що стало тиснути на курс на всіх сегментах валютного ринку.

Такі події першої половини тижня призвели до того, що вже з четверга Нацбанку довелося продавати долар через «запити кращого курсу», щоб стримати стрімке зростання котирувань.

НБУ при цьому непогано заробив: в перші два дні тижня він викупив у банків, за нашими даними, $164,2 млн за ціною 25,90-25,95 гривень. А в четвер-п'ятницю продав не менше $88 млн за ціною від 26,28 до 26,40 гривень.

В результаті за період з 12 по 16 березня долар на міжбанку виріс на 40 копійок — з 26,01 / 26,05 гривень до 26,41 / 26,45. А на готівковому ринку деякі банки в момент максимального ажіотажу не соромилися ставити котирування продажу 26,80-27 гривень. Цим вони просто вводили в ступор громадян, які буквально ще в дні святкування 8 березня могли купити долар по 26,15-26,20 гривень.

Такі коливання курсу вже не можна ніяк назвати рядовими. Новому голові НБУ доведеться щось з цим робити, якщо він хоче реально зробити гривню привабливою для заощаджень, а банківську систему — стійкою і здатною до розширення кредитування реального сектора економіки.

Будь-яке реальне виробництво явно не готове до коливань в 40 копійок (на міжбанку) і до 80 копійок (на готівковому ринку) на доларі за 5 днів. Генерувати доходи, які перекривають такі стрибки, не зможе жодна виробнича компанія і тим більше — ніякий рядовий українець із середньою зарплатнею до 8-10 тисяч гривень.

Компанії будуть перекладати всі ці масштабні валютні ризики на споживача. Тому такі коливання здатні поховати будь-які надії Нацбанку на зниження рівня інфляції до 5% в середньостроковій перспективі, що зараз постійно як мантру декларує НБУ.

Що буде впливати на курс в найближчі дні

1) Період бюджетних платежів і ліквідність в банківській системі. На цьому тижні зросте потреба в гривні у всіх клієнтів банків для оплати податків. Це змусить частину експортерів активніше продавати валюту і обмежить можливості імпортерів по її скупці. Такі фактори працюватимуть на користь гривні.

Складніше з графіками відшкодування ПДВ. Неузгодженість дій Держказначейства по виплатах бізнесу ПДВ і операцій НБУ щодо зв'язування гривневої ліквідності в системі — може призвести до серйозних диспропорцій на ресурсному і валютному ринках.

Крім цього, великі залишки на коррахунках банків (а на ранок минулої п'ятниці вони знову одномоментно злетіли на 7,7 млрд гривень — до 57,5 ​​млрд) розв'язують руки спекулянтам в частині розгойдування курсу;

2) Результати чергового планового розміщення Міністерством фінансів ОВДП, що повинно пройти у вівторок 20 березня і поведінка нерезидентів, банків і фінкомпаній з купівлі цих паперів.

Як ми вже писали, зараз йде своєрідна «війна нервів» між Мінфіном України та покупцями наших паперів. Незабаром ми побачимо — чи підвищить Мінфін прибутковість за ними при розміщенні або покупці задовольняться прибутковістю, яка вже існує.

Майже дворазове перевищення заявок на купівлю ОВДП над запропонованим обсягом на останньому аукціоні (13 березня) вселяє надію, що покупці підуть на поступки і будуть задовольнятися старим рівнем прибутковості.

У цьому випадку обсяги пропозиції валюти на міжбанку виростуть за рахунок  продажів валюти нерезидентами під аукціон, а також продажів власної валюти банками з валютної позиції для купівлі цих цінних паперів. Це спрацює на користь гривні в тому випадку, якщо аукціон буде успішним.

3) Поведінка готівкового ринку і різниця між готівковим і міжбанківським валютними курсами. В останні дні минулого тижня котирування готівкового долара знову почали перевищувати при продажу рівень міжбанку. Якщо ця тенденція збережеться, це буде стимулювати активні спекулятивні переливи валюти з однієї частини цього ринку на іншу і буде тиснути на курс.

У разі розриву між готівковим і безготівковим ринками в межах до 5-10 копійок особливих загроз для гривні виникати не буде, але якщо розбіжність знову збільшиться до 15-20 копійок і більше — активність спекулянтів знову різко зросте. І готівковий ринок буде впиратися тільки в обсяг попиту, який завжди неконтрольований і цим дуже небезпечний для валютного ринку з точки зору управління курсом;

4) Непрямо на наш ринок буде впливати і майбутнє засідання ФРС США, на якому можливе чергове підвищення процентної ставки як мінімум на 0,25 відсотка. Це може призвести  до зміцнення позицій долара на світових ринках і, відповідно, зіграє і в Україні.

Прогноз обсягів операцій та активності валютного ринку на цей тиждень:

19-21 березня (понеділок — середа). Тренд по курсу на міжбанку сформують чотири фактори: ситуативні інтереси великих гравців, проведення бюджетних платежів у клієнтів, поведінка НБУ з виходом / невиходом на торги з відповідними обстановці інтервенціями, дії і результати розміщення ОВДП Міністерством фінансів.Обсяги операцій складуть до $ 400-450 млн при укладанні до 550-650 угод;

22 і 23 березня (четвер — п'ятниця). Обсяги операцій на міжбанку трохи знизяться в п'ятницю перед вихідними. Але у четвер обсяги клієнтських операцій на торгах будуть майже на рівні першої половини тижня як за рахунок продовження днів бюджетних розрахунків (всім потрібна гривня), так і за рахунок можливого початку отримання великих сум відшкодування ПДВ. Ті, хто отримує відшкодування ПДВ, зазвичай, частину коштів витрачають на оплату своїх валютних контрактів.

Не варто забувати і про господарські операції компаній в цей період, які теж активізуються перед третьою декадою місяця і закінченням звітного періоду.

На четвер «Мінфін» прогнозує обсяг операцій в межах до $ 380-390 млн при укладанні до 490-530 угод. На п'ятницю — до $ 370 млн при укладанні до 500 угод.

На готівковому валютному ринку на цьому тижні ситуацію знову формуватимуть три фактори: обсяг платоспроможного попиту, поведінка курсу на міжбанку і розрив між готівковим і безготівковим курсами. «Мінфін» прогнозує курс долара в межах широкого коридору 26,30-26,75 гривень. Спред по долару в банках буде в межах до 35 копійок, в обмінниках фінкомпаній — до 25 копійок.

На міжбанку. Курсова волатильність на цьому тижні різко посилиться за рахунок дії абсолютно різноспрямованих інтересів найбільших гравців ринку: основних експортерів і імпортерів, самого НБУ і великих нерезидентів, які планують покупку 20 березня чергової порції ОВДП на аукціоні Міністерства фінансів.

Цей мікс завдань основних учасників ринку здатний періодично швидко розгортати ринок в ту чи іншу сторону і тут основним буде оперативна реакція на те, що відбувається на торгах з боку Нацбанку. Він залишиться тим «універсальним» покупцем і продавцем на міжбанку, який в кінцевому підсумку і буде формувати «погоду» на торгах. Нудьгувати регулятору точно не доведеться.

Швидше за все НБУ продовжить періодичні виходи на торги з інтервенціями з купівлі-продажу валюти, не забуваючи при цьому заробляти на них по 20-40 копійок на доларі, скуповуючи надлишок валюти в моменти перевищення пропозиції над попитом і продаючи його в моменти нестачі валюти на міжбанку.

Якщо НБУ буде оперативно реагувати на ситуацію на торгах, то котирування міжбанку на цьому тижні будуть перебувати в межах коридору в 26,25-26,60 гривень. Якщо ж Нацбанк віддасть перевагу періодичному вичікуванню в стилі « мабуть само пройде», то коридор по долару істотно розшириться до 26,30-26,85 гривень.

З фінустанов ключовими операторами на ринку будуть: Укргазбанк, Укрексімбанк, Ощадбанк, Райффайзен банк Аваль, СІТІ банк, ОТП банк, UKRSIBBANK, Креді Агріколь банк, ING банк, Альфа банк, ПУМБ і кілька невеликих банків, що активно працюють «в дві сторони».