На початку 2018 року MONEYVAL в своїй доповіді зазначив, що ситуація з верифікацією бенефіціарів українських компаній залишає бажати кращого.

На практиці склалася ситуація, коли Україна імплементувала європейське «антивідмивне» законодавство та рекомендації FATF, але не створила механізм їх застосування.

Якщо подивитися на дані в Реєстрі, то можна побачити, що все тримається на чесному слові. З одного боку, законом передбачено, що для визначення бенефіціара компанії потрібно надати інформацію про структуру її власності. Але з іншого, це не приносить необхідного результату. Компанії заявляють в якості бенефіціара кого хочуть. Або як інакше пояснити, чому в багатьох українських компаніях числяться кіпрські бенефіціари. Явно не тому, що кіпріоти зацікавлені у веденні бізнесу в Україні.

Законопроект спрямований на те, щоб зобов'язати фінансові установи, а також нотаріусів, консультантів, юристів і аудиторів проводити самостійний Due Diligence. І вже грунтуючись на ньому, а не на даних з реєстру, визначати, хто ж насправді є бенефіціаром.

Незрозуміло, як це допоможе навести порядок з даними в Реєстрі. Але, без сумніву, розширення кола суб'єктів первинного фінансового моніторингу має позитивно позначитися на ситуації з визначенням реальних власників бізнесу і запобігти здійсненню підозрілих операцій.

Источник: https://biz.censor.net.ua/n3045458