Причини активного зміцнення гривні залишилися ті ж: значне зростання пропозиції валюти на фоні дуже стриманого попиту і відвертого бажання покупців придбати доллар максимально дешево.Но розглядати падіння курсу як дуже довгострокове явище ми не можемо. Зараз на такий розвиток подій вплинуло відразу декілька короткочасних чинників:

1) кінець місяця (клієнтам треба закривати свої гривневі розрахунки на звітну дату);

2) «відкачка» гривні з ресурсного ринку за рахунок розміщення Мінфіном України держпаперів з підвищеною прибутковістю після збільшення облікової ставки НБУ. Частину цих паперів купили нерезиденти, які для цього продавали валюту;

3) зниження готівкового курсу призвело до збільшення пропозиції валюти з боку банків з їх валютної позиції за схемою — викуп у населення і подальший перепродаж цієї валютної позиції на міжбанку;

4) пройшов тендер серед мобільних операторів з купівлі частот 4G. Для забезпечення тендерного внеску і потім остаточної оплати — операторам довелося продавати валюту в тих сумах, які у них не були закриті власними гривневими ресурсами.

Все це спрацювало на користь гривні і ситуацією, що склалася оперативно скористався НБУ. З початку тижня він викупив майже 154 млн доларів через «запити кращого курсу» і аукціони. Причому порядком здивував сьогодні фінансистів, провівши відразу два аукціони з різницею в годину. Перший — о 11:00 на 30 млн доларів. Другий — о 12:00 на 100 млн.

Але якщо на першому він викупив всі 30 млн за ціною відсікання — не вище 27,8278 гривень, то на другому із заявлених Нацбанком потенційних обсягів в 100 млн доларів, банки йому запропонували тільки 46, 5 млн, а купив він всього 43,9 млн доларів за ціною відсікання — не вище 27,83 гривень. Після цього, ринок швидко заспокоївся і подальшого падіння котирувань долара вже не спостерігалося.

Це говорить про те, що весь надлишок валюти фактично пішов на аукціон. У будь-якому випадку, в першій декаді лютого на торги вийдуть «дочки» іноземних компаній з репатріацією чергової частини дивідендів, а ось таких «щедрих» продавців у вигляді нерезидентів і мобільних операторів вже не буде. Це призведе до поступового зростання попиту на валюту з боку імпортерів енергоносіїв на фоні вже досить обмеженої пропозиції валютної виручки від експортерів.

Це змінить співвідношення попиту і пропозиції на міжбанку. Глобального поліпшення стану економіки України за останній тиждень не відбулося і саме тому ми розглядаємо зміцнення гривні в даний момент саме як корекцію після зимового стрибка з 27,2 гривень до майже 29 гривень з метою в 27,65-27,80 гривень, але не нижче.

Викуп НБУ надлишків валюти буде активно сповільнювати просідання доларових котирувань на міжбанку. І головне, щоб на початку лютого — коли попит на валюту зросте — Нацбанк також оперативно гасив і потенційні стрибки курсу, як він зараз викуповує надлишок валюти, а не чекав чергових курсових ралі.

Хід торгів:

З самого початку міжбанку пропозиція знову переважала, а покупці не поспішали активно скуповуватися. Це обвалило котирування і до 11 години долар з ранкових декларативних 27,96/27,99 гривень обвалився до рівня в 27,82/27,86. Нацбанк вийшов з першим аукціоном по викупу на 30 млн доларів, а потім з другим — ще на 100 млн. Купив він в цілому 73,9 млн доларів, чим фактично зупинив падіння котирувань.

Тут на торги вийшли і основні покупці, що остаточно вирівняло попит та пропозицію. До обіду долар зупинився на позначці 27,81/27,85 гривень і в цих межах вже прибував до кінця активних торгів. Після обіду — ближче до закінчення сесії — на угодах, які проводили вже банки по своїй валютної позиції перед закінченням місяця — долар ще трохи подешевшав до 27,78/27,82 гривень. Завершилися торги на рівні 27,81/27,85 гривень.

За даними ВалКлі більшість угод сьогодні пройшло в межах коридору 27,8435-27,8712.

Головні події середи:

1. Падіння курсу долара на 15 копійок — з ранкових 27,96/27,99 до 27,81/27,85 гривень.

2. Нацбанк двічі виходив на ринок в більш публічному форматі аукціону і купив в цілому 73,9 млн доларів за ціною відсікання по першим 30 млн — не вище 27,8278 гривень і по другим 43,9 млн — не вище 27,83 гривень .

3. Відмінна статистика торгів — зареєстровано 844 угоди на суму $688,52 млн по середньозваженому курсу 27,8435.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram