У результаті — Україна зустріла кінець року з офіційним курсом долара 28,067223 і це — тільки завдяки продажу валюти Нацбанком у загальній сумі $25 млн через «запит кращого курсу», проведеного 28 грудня. В середині цього дня деякі котирування доходили до рівня 28,13/28,17.

Готівковий ринок змушено реагував на те, що відбувається на міжбанку і котирування продажу долара міцно закріпилися вище 28 гривень вже з кінця минулого року. Не зовсім покращилася ситуація і в перші дні січня. Курс в обмінниках як і раніше особливо не просідає, не дивлячись на традиційну здачу валюти населенням в цей період для придбання новорічних подарунків. Це говорить про те, що девальваційні настрої зберігаються і диспропорція між попитом і пропозицією не на користь гривні.

Що буде впливати на курс в найближчі дні

1) Календарний фактор і мінімальна клієнтська активність в період новорічних свят. Робота українських банків 2 січня без клієнтів і без валютних торгів аж ніяк не означає, що весь світ відпочиває. Банки ЄС і США працювали і іноземні контрагенти перераховували кошти вітчизняним компаніям. 3 січня ця валюта буде зарахована українськими банками своїм клієнтам на рахунки і не пізніше 4-го числа 50% цих надходжень буде продана на торгах. Покупців ж буде не так вже й багато — значна частина компаній-імпортерів не працює до 9 січня. Таким чином, пропозиція ситуативно буде перевищувати попит і у гривні є шанс зміцнитися.

Виграти може і Нацбанк — так як при оперативному виході регулятора на торги — частина валюти може бути продана і йому;

2) Низькі обсяги бюджетних розрахунків і помірні перерахування пенсійного фонду в першу декаду січня.

Великих бюджетних вливань в перші дні цього року не очікується і тому ліквідність банківської системи буде на досить низькому рівні, що також спрацює на користь гривні. Не зможуть розгулятися і спекулянти, так як через «сплячку» значної частини клієнтів — особливо розігріти ринок у них не вийде. Тому вони будуть працювати тільки в форматі в «дві сторони».

Крім цього, об'єднані виплати Пенсійного фонду пенсій в грудні минулого року відразу за грудень 2017-січень 2018 року частково знизили обсяги вливань готівкової гривні на банківський ринок в першій половині цього місяця, що знизить тиск на готівковому ринку.

За розрахунками Мінфіну коррахунку банків в першій декаді січня не перевищать 46-50 млрд гривень, чого абсолютно достатньо для роботи банківської системи без особливих стресів на валютному міжбанку.

Що може повністю змінити розклад сил на торгах, так це вихід будь-якої з найбільших держкомпаній на ринок з покупкою великих сум валюти для погашення своїх зовнішніх зобов'язань. Але за нашою інформацією — цього ними не планується, що також створить перепочинок для гривні;

3)Невеликий розрив котирувань міжбанку і готівкового ринку на тлі досить великого обсягу здачі валюти населенням для забезпечення своїх гривневих витрат в новорічні дні не буде представляти особливої ​​небезпеки як для курсу міжбанку, так і для готівкового ринку. Причина — мала різниця між курсами міжбанку і обмінників робить малорентабельними переливи між готівковим і безготівковим сегментами валютного ринку, що знижує роль спекулятивної складової на торгах цього тижня.

Сценарій роботи валютного ринку 3-5 січня

3 січня (середа) буде зарахована валютна виручка за 2 січня (українські банки не працювали з клієнтами, а європейські і американські — працювали). Активність клієнтів буде низька і тренд на торгах сформують ситуативні інтереси великих гравців валютного ринку. Швидше за все торги пройдуть в млявому форматі з обсягами операцій в межах до $ 250-280 млн при укладанні до 380-430 угод.

Втручання НБУ знадобиться тільки в разі виходу на торги великих державних монополій з покупкою великих обсягів валюти і стрибком курсу вище 28,20 гривень за долар. Але Мінфін вважає такий сценарій дуже малоймовірним і швидше за все міжбанк буде в «сонному» стані при деякому зміцненні гривні.

При істотному ситуативному перевищенні пропозиції валюти на тлі низького попиту з боку імпортерів — НБУ може викупити надлишок долара;

4 січня (вівторок) зарахована середою валютна виручка вийде на міжбанк у вигляді як мінімум 50% обов'язкових продажів. На фоні відносно низького попиту на валюту — у гривні є шанс ще трохи зміцнитися, а у регулятора може знову з'явитися можливість поповнити ЗВР, викуповуючи надлишок долара через механізм валютного аукціону або «запиту кращого курсу».

Але на особливо великі обсяги викупу долара Нацбанку навряд-чи варто розраховувати. Частина великих клієнтів-імпортерів мають досить великі обсяги гривневих залишків на рахунках і в разі значного просідання курсу — вони просто вийдуть на торги з відкладеним попитом, що і вирівняє ситуацію на міжбанку і утримає долар від істотного зниження котирувань. Якщо Нацбанк і зможе прикупити валюти в ЗВР, то ці обсяги навряд-чи перевищать за нашими розрахунками суму вище $ 50 млн, а найімовірніше — будуть в межах $ 20-35 млн.

Ринок четверга буде найактивнішим на цьому тижні з обсягами операцій в межах до $ 320-400 млн при укладанні до 480-550 угод;

5 січня (п'ятниця) знову перетворить міжбанк в досить сонне царство. Причина — наступають чергові довгограючі різдвяні свята і імпортери не будуть готові до активної скупки валюти в ці дні через небажання «зависнути» з валютними розрахунками як мінімум до 9 січня. А у експортерів основні господарські операції почнуться тільки з другої декади січня і продавати валютні запаси, крім обов'язкових продажів — вони поспішати не будуть. Таким чином — на великі обсяги торгів ми б не розраховували. Максимум до $ 270-300 млн при укладанні до 380-420 угод.

Тренд на ринку як і раніше буде залежати від ситуативних дій і інтересів найбільших гравців міжбанку і самого НБУ.

Мінфін не бачить особливих можливостей по розвороту ринку в бік істотного падіння долара в ці дні, але не прогнозує і активного росту курсу — новорічні свята не дадуть розгойдати котирування як спекулянтам, так і особливо великим гравцям. Швидше за все — тиск на гривню на цій короткій тиждень буде помірним і можливо невелике ситуативне зміцнення національної валюти.

У разі активності якийсь із держмонополій по скупці валюти на міжбанку — Нацбанку доведеться знову гасити ситуативні перекоси попиту і пропозиції за рахунок продажу ЗВР. Але за нашими відомостями і розрахунками — такого відбуватися не буде і ринок залишиться в режимі хиткої рівноваги попиту та пропозиції.

На готівковому валютному ринку на цей тиждень «Мінфін» прогнозує зміцнення курсу в межах коридору 27,80-28,20 гривень. Спред по долару в банках буде — до 20-40 копійок, в обмінниках фінкомпаній — до 25 копійок.

На міжбанку. Активність на торгах буде низькою 3 і 5 січня і максимальною 4-го числа. Поведінка курсу буде повністю залежати від ситуативних інтересів великих учасників торгів. Спекулянти будуть змушені працювати тільки «в дві сторони» через малу активності більшості клієнтів. У НБУ може з'явитися короткочасна можливість поповнити ЗВР в межах до $50 млн.

Котирування безготівкового долара на цьому тижні будуть перебувати в межах коридору в 27,90-28,15 гривень.

Моніторинг та опитування настроїв валютного ринку:

Через зростання котирувань в кінці 2017 року, Мінфін підняв з 3 січня 2018 року основний поріг опитування читачів за офіційним і ринковим курсом на міжбанку до 27,75 гривень. Свої прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара ви можете залишити тут: