Читайте «Мінфін» в Instagram: головні новини про інвестиції та фінанси

Згідно з відгуком Liza7, на її рахунку у Приватбанку лежить 116 тис. грн, але користуватися ними вона не може. Понад чотири місяці тому банк заблокував рахунок разом із усіма коштами. Озвучена причина — шахрайство.

«Коли Приват заблокував кошти, він попросив походження коштів (одразу ж всі документи та інформацію, яка була потрібна з мого боку, було надано), після цього банк сказав що цих доказів йому не достатньо і він попросив офіційну відповідь з боку поліції з підтвердженням того, що я не причетна до шахрайства», — розповідає користувачка.

Їй таки довелося звернутися у поліцію і після складних та довгих бюрократичних процедур таки вдалося отримати відповідь від правоохоронців про непричетність до шахрайських дій.

«Після того, як я отримала відповідь з боку поліції про те, що я НЕ причетна до шахрайських дій, я написала вже другу заяву про переведення заморожених коштів на мій інший банк і до цієї заявки прикріпила відповідь з поліції про те, що я не причетна до шахрайства. У відповідь банк придумав новий додатковий рівень і захотів судитися», — стверджує клієнтка Привату.

За її словами, кожного разу, коли вона надає потрібні докази, банк придумує додаткові причини для того, щоб не віддавати гроші. І так триває вже п’ятий місяць.

За що клієнти потрапляють у немилість фінмону

У Приватбанку на запит «Мінфіну» з проханням прокоментувати ситуацію і пояснити, чому заблокували кошти і на підставі чого банк подав позов на клієнтку, відповіли лаконічно.

«Тут підозра у шахрайських діях. Триває розслідування. Про його результати клієнт буде повідомлений», — сказали у пресслужбі.

Розголошувати більше деталей у банку відмовилися, лише зауважили, що жодний клієнт, який не веде неспецифічну діяльність, яка поза нормативами, в таку ситуацію потрапити не може.

Банки зазвичай не розповсюджуються про причини блокування. Головний мотив — щоб люди чи бізнес не придумували нові способи обійти вимоги та умови банків.

Загалом відомо, що у Постанові НБУ № 65 викладено понад 70 ознак сумнівних/підозрілих операцій, дій, які можуть бути підставою для припинення стосунків із людиною та закриття його рахунків. Серед тих, на що банки насамперед звертають увагу під час проведення фінансового моніторингу, і за що блокують клієнтам рахунки:

  • Невідповідність річного обороту за рахунком офіційним доходам власника.
  • Незаконна підприємницька діяльність, коли людина офіційно зареєстрована як фізособа-підприємець, банк її обслуговує як ФОПа, але при цьому надходить безліч платежів на особистий рахунок фізособи.
  • Коли на рахунок фізособи часто вноситься готівка (через термінал або касу), яка згодом розкидається по групі рахунків фізосіб (у такий спосіб проводиться виплата «сірих» зарплат).
  • Невідповідність фінансової операції (її суми, систематичності проведення) ризик-профілю клієнта (його офіційним доходам, історії попередніх операцій, професійної діяльності тощо).
  • Ненадання клієнтом відомостей/документів, що необхідні для повної верифікації його, контрагента чи самої фіноперації.
  • Ризиковий характер послуг/діяльності клієнта, за які здійснюється оплата (сюди належить, зокрема, торгівля криптовалютами).
  • Велика кількість грошових переказів, особливо, якщо їх відразу переводять у готівку.
  • Відсутність підтвердження походження коштів.

Правила конкурсу «Кращий відгук місяця»

Приз за найкращий відгук місяця — 500 грн. Щоб потрапити до числа претендентів на звання «найкращий», відгук має відповідати ряду критеріїв:

  • Відгук повинен бути написаний на основі особистого досвіду спілкування з банком або використання банківських продуктів.
  • Описаний досвід має бути корисним для інших клієнтів банку.
  • У відгуку може бути описаний як негативний, так і позитивний досвід користувача.
  • Оптимальний обсяг коментаря — до 2−2,5 тис. знаків.

Більше про правила «Найкращого відгуку місяця» читайте тут.

Запрошуємо на найбільшу конференцію з інвестицій від Мінфіну — Жити на відсотки.

Це унікальний шанс дізнатися про таємниці інвестицій від експертів: найактуальніші стратегії, практичні поради та можливість поповнити свій інвестиційний арсенал. Простими словами про важливе!

Приєднуйся до нас за цим посиланням !