Одноразова матерыальна допомога 

Головна новація, яка сколихнула соцмережі — можливість отримати 8 тис грн одноразової матеріальної допомоги. Претендувати на неї можуть ті, хто втратив дохід через карантин.

Йдеться як про приватних підприємців, так і про співробітників підприємств, які зупинили роботу через локдаун, але тільки тих, хто справно сплачував соцвнески.

Щоб отримати карантинну допомогу, необхідно подати заяву через єдиний державний веб-портал електронних послуг «Дія». Гроші надійдуть на вказаний у заяві банківський рахунок.

Однак, матдопомога виплачуватиметься лише при дотриманні ряду умов.

Найманий працівник, який звернувся за допомогою, не зможе її отримати, якщо на момент звернення:

  • працює в компанії, яка не нарахувала ЄСВ за третій квартал 2020 року;
  • працює за сумісництвом;
  • має середню зарплату понад 30 тис. гривень на місяць (враховуються всі місяці III кварталу цього року;

Приватний підприємець не зможе отримати підтримку від держави, якщо:

  • зареєстрований менше трьох місяців;
  • оплатив у 2020 році ЄСВ за себе менше, ніж за три місяці;
  • є одночасно найманим працівником і підприємцем;
  • припинили підприємницьку діяльність

Головна умова і для ПП, і для найманих працівників — вони повинні працювати в тій сфері, яка потрапляє під карантинні обмеження. Відповідний перелік визначив Кабмін. Цим же документом продовжено дію карантину до 28 лютого і введений локдаун з 8 січня 2020 року до 25 січня 2021.

Наприклад, у переліку до таких КВЕДів зараховані, крім очевидних типу фітнес-центрів, ресторанів, і менш очевидні види діяльності — ремонт комп'ютерів та периферійного обладнання, ремонт годинників і ювелірних виробів.

У будь-якому випадку, перш, ніж подавати заяву на отримання матеріальної допомоги, краще спершу ознайомитися зі згаданим переліком. З покроковою інструкцією отримання державної допомоги можна ознайомитися тут.

Спочатку кінцевою датою подачі заяви було визначено 21 грудня. Однак, уряд прийняв рішення продовжити цей термін до 31 грудня. Відповідно, виплати тим, хто подасть заявку в останні тижні року, що минає, будуть видані вже у 2021 році. Відповідна інформація розміщена на офіційному порталі уряду. Виплати за раніше поданими заявами повинні стартувати з 22 грудня.

Читайте також: Компенсації ФОПам почнуть виплачувати 22 грудня — Петрашко

Компенсація ЄСВ

А ось з подачею заяви на одноразову компенсацію сплаченого ЄСВ потрібно поспішити — граничний термін подачі заявки закінчується сьогодні, 21 грудня. Компенсацію можуть отримати юридичні особи, основний вид діяльності яких також відноситься до вищезазначеного переліку.

Сума такої компенсації обчислюється, як середнє арифметичне сплаченого підприємством ЄСВ за останні 10 місяців. Компенсацію не отримають ті, хто має заборгованість за ЄСВ.

Податкові послаблення

Податкові «послаблення» поширюються на більше коло осіб, і не обмежені умовою про відповідність основного виду діяльності КВЕДам, зазначеним у переліку Кабміну.

Так, спрощенці I групи звільнені від сплати єдиного податку за грудень 2020 року та за періоди з січня до травня 2021 року. Також звільнені від сплати ЄСВ ФОПи-платники єдиного податку першої групи на періоди з грудня 2020 року до травня 2021 року.

Читайте також: Пенсійний калькулятор. Як розрахувати свою майбутню пенсію (відео)

Заборгованість з оплати податків і зборів, яка на 1 листопада не перевищувала 3060 грн. (включаючи нараховані штрафи і пеню) буде списана всім без винятку. При цьому податкові органи зроблять це «автоматом»: спеціальну заяву подавати не потрібно. До слова, списання такого боргу є підставою для виключення майна такого платника з податкової застави.

Податкова вже роз’яснила, як це відбуватиметься.

Для податкових заборгованостей фізосіб в сумі до 6800 грн. передбачені варіанти врегулювання у вигляді відтермінування погашення такого боргу на рік. Однак в цьому випадку доведеться подавати окрему заяву. ДПС також розповіла, як це зробити правильно.