Ціни на нафту зростатимуть впродовж наступного року. На кінець 2021 року її середні значення становитимуть $55-60 за барель. «Оптимізм щодо вакцин і величезний приплив ліквідності на фінансових ринках компенсують негативний ефект скорочення попиту на нафту через локдауни, а з відкриттям економік ціни поступово зростатимуть», - пояснив цю тенденцію Мартиненко.

Також, на його думку, ціни на природний газ в Європі в середньому за 2021 рік зростуть на 42%. Причиною цього стане відновлення промислового попиту.

Що буде з цінами на метал

За словами Мартиненка, ціни на сталь і залізну руду у наступному році мають змішані перспективи. «Ціни на залізну руду стрибнули в 4 кварталі цього року через великий спекулятивний та промисловий попит у Китаї, але за підсумками 2021 року знизяться, оскільки китайський попит уповільниться, а пропозиція руди зросте, особливо від бразильських постачальників», — пояснив він.

Відновлення ж цін на сталь, за його словами, у Чорноморському регіоні має обмежитися 4% через нестійкий попит в ЄС і Туреччині та зниження цін на залізну руду.

Що буде з ціною на зернові

За прогнозом ICU, ціни на кукурудзу можуть зрости на 10% у 2021 році завдяки сильному попиту Китаю, відновленню цін на нафту, меншому врожаю в сезоні 2020/21 року і низьким запасам у США.

Натомість ціни на пшеницю після стрімкого зростання у 2020 році почнуть знижуватися на початку наступного року через збільшення пропозиції. Водночас загалом вони утримають високі позиції та на кінець 2021 року зростуть на 2%. Зокрема, через зниження запасів.

Читайте також: Як 600 мільйонів від ЄС врятували гривню

Як змінювалася ціна цього року

Цього року вперше в історії ціна ф'ючерсу нафти марки WTI впала до нуля, а потім досягла негативних значень: котирування завершили торгову сесію на позначці мінус $37,63 за барель. Ціна нафти марки Brent у квітні цього року знижувалася до $19.