За його словами, досі фінального тексту немає, але він з'явиться найближчим часом на Кабміні. Може сьогодні, може завтра.

Претензії МВФ

За словами депутата, у МВФ було три головні претензії по бюджету:

  • зменшити дефіцит
  • переглянути прогноз
  • вирішити питання з мінімальною зарплатою.

За даними джерел, за всіма трьома є рішення.

«Дефіцит. Тепер Кабмін повинен зменшити до 5,3% від ВВП (тобто на -0,7% від того, що було прийнято в першому читанні). Для розуміння це означає мінус більш ніж 30 млрд грн з витрат. І це якщо не зменшується прогноз по ВВП», — написав він.

Железняк зазначив, що номінальний ВВП змусили зменшити з 4506 млрд грн до нижчого показника. «Поки незрозуміло на скільки. Але в будь-якому випадку це ще мінус мільярди з витрат», — додав він.

Депутат також повідомив, що підняття мінімальної зарплати до 6,5 тис. грн/місяць з середини 2021 року перенесуть на грудень.

Читайте також: Україна завершує переговори з МВФ щодо бюджету-2021 — Марченко

«На жаль, з січня 2021 нас все-таки чекає підняття мінімалки до 6000 грн/місяць. Бізнесу приготуватися до підняття податків заради популістів», — написав він.

Передісторія

Раніше Мінфін заявив про успішне завершення перемовин із МВФ стосовно основних параметрів проєкту держбюджету на 2021 рік.

Що відомо про Держбюджет-2021

  • 14 вересня Кабмін затвердив проєкт держбюджету на наступний рік, який передбачає дефіцит у розмірі 6% ВВП. Доходи держбюджету-2021 передбачаються в розмірі 1,711 трлн грн, а витрати — 1,350 трлн грн. При цьому дефіцит бюджету передбачається на рівні 270 млрд грн.

  • Проєкт держбюджету також передбачає 104 млрд грн на виплату допомоги, пільг і субсидій, а в цілому соціальні витрати становитимуть 323 млрд грн.

  • До проєкту закону про державний бюджет України на 2021 рік депутати подали понад 2,4 тис. поправок.

  • 5 листопада 2020 року Верховна Рада ухвалила в першому читанні проєкт бюджету на 2021 рік.

Читайте також: МВФ: Україна веде податкову політику на два фронти

Бажаєте знати про фінанси та інвестиції більше? Стежте за ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в телеграм-каналі