Тепер це стосується окремих категорій працівників у віці до 35 років, які мають право на пільгове пенсійне забезпечення.

Читайте також: Чи будуть українці отримуватимуть пенсії через 15 років

Що закладено в законопроєкті

Законопроєкт передбачає три професійні пенсійні програми.

  1. Програма №1 дає право на отримання пенсійних виплат після 50 років за наявності страхового стажу від 25 років.
  2. Програма №2 дає право на отримання пенсії після 55 років за наявності страхового стажу від 30 років.
  3. Програма №3 дає можливість добровільно вступити в накопичувальну професійну пенсійну систему (НППС) на умовах, визначених у колективних договорах, і на отримання пенсійних виплат після досягнення 55 років.

Джерелом фінансування пенсійних виплат із солідарної системи та формування пенсійних активів в НППС будуть страхові внески роботодавців, які сплачуватимуться за рахунок підвищення ставки ЄСВ на загальнообов'язкове пенсійне страхування. Це повинно замінити механізм відшкодування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій.

За програмою №1 роботодавцям доведеться додатково до 22% ЄСВ платити ще 15%, в програмі №2 - 7%, в програмі №3 - від 3% за погодженням з працівниками.

Читайте також: Що очікувати пенсіонерам з січня 2021 року. Мінсоцполітики розробило календар

Згідно із законопроєктом, страхові внески, які надійдуть за учасників НППС, Пенсійний фонд України спрямовуватиме до недержавних пенсійних фондів (НПФ).

Учасники НППС зможуть самостійно вибирати НПФ.

Що таке НПФ

Недержавний пенсійний фонд (НПФ) - це неприбуткова організація, яка працює відповідно до Закону України «Про недержавне пенсійне забезпечення». НПФ накопичує пенсійні внески на користь учасників, інвестує їх з метою отримання інвестиційного доходу, а потім виплачує пенсії.

Кошти учасників НПФ вкладаються винятково в інвестиційні інструменти, які визначені законодавством України. Роботу недержавних пенсійних фондів регулює Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР).

НПФ бувають трьох видів:

  • Відкриті фонди - їх учасниками можуть стати всі бажаючі фізичні особи, незалежно від місця і характеру їхньої роботи.
  • Корпоративні фонди - засновані одним або кількома юридичними особами-роботодавцями, які роблять внески на користь своїх співробітників.
  • Професійні фонди - їх засновниками можуть бути об'єднання роботодавців (юридичних осіб), професійні спілки або фізичні особи, пов'язані за родом професійної діяльності, яка зазначена в статуті фонду.

На практиці НПФ не працює самостійно. Його обслуговують адміністратор фонду, компанія з управління активами (КУА) і банк-зберігач. Кожна компанія бере комісію за свої послуги. Її виплачують навіть у разі, якщо НПФ отримує збиток.

За підсумками 2019 року в Україні працювало 64 НПФ. Загальний розмір активів системи недержавного пенсійного забезпечення перевищив 3 млрд грн, а кількість учасників - 874 тис. осіб. Середній розмір заощаджень становив 3 581 грн на людину.

Що отримають пенсіонери

За словами Шмигаль, від впровадження НППС люди отримають власні пенсійні рахунки, якими вони зможуть скористатися, коли вийдуть на пенсію. «Йдеться про тисячі гривень, які людина зможе отримати як доплату до своєї пенсії», - зазначив прем'єр-міністр.

«Обсяг коштів для такої накопичувальної системи становить 2-3 млрд грн на рік. Розрахунки, проведені до 2050 року, показують, що від впровадження такої системи виграють і працівники, і роботодавці, і економіка країни в цілому. Тому готові до дискусій і сподіваємося на підтримку цього законопроєкту в залі парламенту», - йдеться в повідомленні Шмигаль у Telegram.

Читайте також: Недержавний пенсійний фонд: що це, як вибрати НПФ і відкрити рахунок

Що є зараз

  • 4 жовтня 2020 року прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що в Україні вже через 15 років не буде ресурсу для виплати пенсій.
  • Мінімальна пенсія з 1 вересня зросла на 110,8 грн - до 2 тис. грн в результаті підвищення мінімальної зарплати в Україні до 5 тис. грн.

Накопичуйте на пенсію з НПФ «Династія»:
22,9% річних у гривні +50 грн від «Мінфіна»