Відомий американський фахівець в інтерв'ю каналу CNN вже назвав те, що відбувається в США, «бійнею». І в цей самий момент, коли американські громадяни потребують швидкої допомоги, американський президент Дональд Трамп фактично самоусувається від вирішення цього питання, перекладаючи всю відповідальність на лідера більшості в Сенаті, Чака Шумеру, який відомий своєю жорсткою позицією в частині економії бюджетних коштів.

Шумер навідріз відмовився від пропозиції Демократичної партії, заявивши, що $ 2 трильйони це занадто багато. Виходить порочне коло. Американці не можуть йти на карантин через відсутність відповідної підтримки держави, рівень безробіття скорочується, виступаючи каталізатором антирекордів за кількістю заражень COVID-19.

Зрозумілі політичні складнощі нинішньої ситуації, але якщо не вирішувати цю проблему, то вже через 3-4 тижні в США будуть не тільки антирекорди заражень, а й рекордні цифри смертельних випадків. А тоді вже буде пізно, так би мовити людей не повернеш.

Загалом не зрозуміло, як політичний істеблішмент може так розмінювати своїх громадян на внутрішньополітичні чвари. Але якщо республіканці не змінять свою позицію по пакету підтримки американської економіки на більш м'яку, то в січні від них може спливти не тільки президентське крісло, але і Сенат. Саме республіканців будуть звинувачувати в тому, що вони в непідходящій ситуації проявили «дитячу» непоступливість.

А поки бачимо, що незважаючи на непогані для американського фондового ринку макроекономічні дані, скорочення заявок на допомогу з безробіття, і уповільнення інфляції, фондові індекси знижуються, і, можливо, вже сьогодні велика частина завойованого ними зростання цього тижня буде втрачена. Тоді фондові ринки можуть повернутися до поки нерозв'язної дилеми наступного середньострокового кроку — або продовжити ралі до цілей 3850-3950 за індексом широкого ринку S & P500 або все-таки відкотитися до 3100-3200 пунктів за індексом, очікуючи більш виразних сигналів по перспективам підтримки і відновлення американської економіки.

За матеріалами TeleTrade