Що відомо про «податок на Google»

«Ми в комітеті розглянулизаконопроєкт №4184 про так званий «податок на Google», яким ми пропонуємо оподаткувати великі транснаціональні компанії, які надають послуги у сфері електронної комерції. З одного боку, він дасть додаткові надходження до бюджету від 3 млрд грн, а з іншого боку – він поставить в рівні умови та наших рекламістів, і великих іноземних рекламістів», – сказав він.

Читайте також: Нехай Google платить. Скільки податків хоче зібрати Україна з найбільших корпорацій

Передісторія

Законопроєкт № 4184 був зареєстрований у парламенті 2 жовтня.

Що нового пропонує законопроєкт?

Документ доповнює Податковий кодекс ще однією статтею 208 – про оподаткування електронних послуг.

  • Електронні послуги, які компанії-нерезиденти поставляють фізособам на території України, обкладаються ПДВ (20%).
  • Компанія-нерезидент – це компанія, яка не має в країні постійного представництва. Для того, щоб надавати послуги українцям, вона повинна зареєструватися в українській податковій як платник ПДВ. Ця умова працює, якщо за попередній рік компанія поставила фізособам в Україні послуг на еквівалент 1 млн грн. Якщо сума менша, можна зареєструватися платником ПДВ добровільно. Це все відбувається через електронний сервіс «ПДВ для осіб-нерезидентів».
  • Якщо послуги надаються в Україні через посередника, то для цього проекту він і є постачальником. Якщо посередник – теж нерезидент, він підпадає під дію цієї статті.
  • Водночас, із кодексу вилучають норму про «податок на іноземну рекламу», тобто, як пояснює заступник міністра цифрової трансформації Олександр Борняков, українські юрособи та ФОПи не повинні будуть платити 20% податку при купівлі електронних послуг у іноземних компаній.

Читайте також: Apple, Facebook, Alphabet. Як придбати акції іноземних компаній

Автори проекту в пояснювальній записці наводять приклад країн ЄС і Росії. В останній з 1 січня 2017 року працює ПДВ для таких послуг. Відтоді платниками ПДВ в РФ зареєструвалися Apple, Google, Microsoft, Netflix, Bloomberg, Alibaba, Booking.com, зазначають автори проекту.