«Злиття саудівських банків стане найбільшим у 2020 році. Сукупний обсяг активів нової фінансової групи становитиме $220 млрд, що зробить її третім кредитором у Перській затоці», – зазначає інформаційна агенція.

І додає, що ринкова капіталізація об’єднаної компанії дорівнюватиме $46 млрд – це можна порівняти з капіталізацією найбільшого гравця на регіональному ринку Qatar National Bank QPSC.

Чому виникла потреба в М&A

За даними Bloomberg, злиття NBC і Samba є ключовим пунктом національної програми «Бачення 2030», оголошеної наслідним принцом Саудівської Аравії Мухаммедом ібн Салманом Аль Саудом у 2016 році. Вона полягає у диверсифікації економіки країни, зниження залежності від ринку нафтопродуктів та розвитку галузі послуг, туризму, інфраструктури, рекреаційної сфери.

За словами голови ради директорів NBC Саїда Аль Гамді, нова національна стратегія вимагає сильного фінансового сектора, який зможе фінансувати диверсифікацію економіки.

Читайте також: M&A в Україні: найбільші угоди 2019 року. На що буде попит у 2020 році

Як відбуватиметься злиття

«Державний інвестиційний фонд, головою якого є наслідний принц Аль Сауд, стане найбільшим акціонером об’єднаного підприємства NBC-Samba з часткою у 37,2%», – зазначили в NBC.

NCB заплатить 28,45 ріала ($7,58) за кожну акцію Samba. Сума операції оцінюється у 55,7 млрд ріалів (майже $15 млрд). Акціонерам NCB належатиме 67,4% акцій об’єднаної компанії, акціонерам Samba – 32,6%.

Очікування

Передбачається, що злиття принесе новій компанії близько 800 млн ріалів щорічно (понад $213 млн). Угода повинна бути закрита у першій половині 2021 року. Вона супроводжуватиметься змінами в топ-менеджменті банків – Аль Гамді стане керуючим директором групи, а чинний голова правління Samba Аммар Аль Худайрі очолить об’єднаний банк.

Що чекає Україна на ринку M&A до кінця року

Як випливає зі звіту Capital Times, у 2019 році в Україні так само домінували внутрішні M&A угоди — їх кількість становила 53%. Такий високий показник свідчить про те, що іноземні покупці все ще побоюються вкладати капітал у нестабільну українську економіку, в той час як місцеві гравці здатні швидко оцінювати ризики та перспективи.

Минулий рік ознаменувався істотним збільшенням закритих угод M&A — їх кількість зросла на 46,9% порівняно з 2018 роком. Всього у 2019 році було закрито 144 угоди, а обсяг ринку дорівнював $2,4 млрд (на підставі 70 з 144 угод, вартість яких була публічно розкрита).

Ключовими факторами інвестиційної привабливості можуть стати:

  • відкриття ринку землі;
  • зміна «зеленого тарифу» для відновлюваної енергетики;
  • зміна оподаткування для IT-компаній.

Найімовірніше, в п'ятірці лідерів залишаться ті самі індустрії, а особлива увага може бути прикута до медицини і рітейлу.

З інших факторів, які вже вплинули на ринок M&A у 2020 році, варто відзначити нове законодавство з імплементації плану BEPS. Через невизначеність у даному питанні багато компаній відкладають свої плани M&A.

На фоні падіння світових ринків та істерії у зв'язку з коронавірусом більшості іноземних інвесторів, як і раніше, буде не до України. Хоча, напевно, ринок відзначиться ще кількома цікавими угодами за участю зарубіжних «стратегів» до кінця 2020 року.

Купити ОВДП від ICU: до 2,85% в доларах США