За підрахунками Київміськбуду на добудову усіх об'єктів збанкрутілого банку Аркада може знадобитися близько 7 млрд грн. Про це йдеться у повідомленні Спілки інвесторів банку Аркада.

Підрахунки

Читайте також: Аркада ошукала інвесторів на 13 мільярдів — Кличко

Зазначається, що, у випадку покриття цього дефіциту за рахунок інвесторів, їм доведеться доплачувати 5 тис. грн/кв.м за житловий комплекс «Патріотика» і 11 тис. грн/кв. м. за житловий комплекс «Еврика».

Цю суму може бути зменшено, зокрема, шляхом перекладення обов’язку добудови мереж для ЖК «Патріотика» та ЖК «Еврика» коштом міського бюджету (близько 400 млн грн), а також через відмову від опорядження квартир (близько 1-1,5 млрд грн). За таких обставин, буде знижено і розмір доплат.

Читайте також: Чому крах «Аркади» потягне за собою зростання цін на київські новобудови

Крім того, у розрахунок не були включені 1,4 млрд грн заборгованості міста за інфраструктуру, про які вкладникам «порадили забути», оскільки немає прецедентів повернення цих коштів.

«Об’єднаний Актив категорично не погоджується з такою пропозицією варіанту добудови об’єктів та виступає проти доплат. ОА категорично наголошує, що земля Осокорків-Центральних і прибуток від неї має відійти тому забудовнику, який буде нас добудовувати. Саме з прибутку з тієї землі (шляхом залучення попередньої інвестиції) і має відбуватися добудова існуючих об’єктів без доплат», — підкреслили у спілці.

Читайте також: Що чекає вкладників Аркади, інвесторів та будівельну галузь

Передісторія

За словами мера міста Віталія Кличка, Київміськбуд вже взяв на себе зобов’язання завершити недобудови збанкрутілого Укрбуду. Наразі ведуться роботи на 6 таких будівельних майданчиках, ще 3 ЖК Укрбуду вже введені в експлуатацію.

Банк Аркада неплатоспроможний

Як повідомляв «Мінфін», Правління НБУ віднесло Банк Аркада до неплатоспроможних через зменшення нормативів капіталу менш, ніж до однієї третини мінімально встановленого рівня.

Читайте також: ФГВФО відкрив реєстр активів неплатоспроможних банків

Проблеми в банку з капіталом виникли через втрату основного активу — будівлі головного офісу та земельної ділянки за адресою вул. Ольгинська, 3 в Києві.