Коли американська валюта почне падати і як це відобразиться на фінансових ринках, у колонці для «Мінфіну» розповів аналітик Універ Михайло Федоров.

Держборг США досяг рекорду

З 1 жовтня у США почався новий 2021 фінансовий рік. І Казначейство США підійшло до нього з боргом рівним $26 920 млрд. За рік державний борг США зріс на рекордну величину в розмірі $4 225 млрд, тобто зростання склало приблизно 20% від ВВП США.

Основною причиною такого зростання боргу стало виділення першого пакету допомоги економіці США в розмірі понад $2 трлн. До цього потрібно додати «звичайний» дефіцит бюджету США з відсотками за боргом на більш ніж трильйон доларів, який був би і без корона-кризи. І плюс залишки, що збільшилися, на рахунку казначейства США, які на 30 вересня становили $1 781 млрд, проти $382 млрд роком раніше. Для порівняння: у попередньому, 2019 фінансовому році, державний борг США зріс на $1,2 трлн.

З усієї величини держборгу, до 1 жовтня ФРС США володіла боргом у розмірі $4 445 млрд. За рік вона збільшила свої вкладення на $2,3 трлн і, викупивши більшу частину знову випущених боргових паперів США, стала найбільшим їх покупцем.
Якщо враховувати, що ВВП США в другому кварталі склав $19 486 млрд, борг США досяг величини 138% від ВВП. Однак, якщо враховувати ВВП США, який був до корона-кризи в розмірі $21,5 трлн, розмір боргу становитиме 125% від ВВП.

Читайте також: Друга хвиля: локдауну не буде, але економіка знову впаде

Перспективи другого пакету допомоги

Ці цифри, мабуть, не є фінальними, адже США збираються виділити своїй економіці другий пакет допомоги. Його величина може скласти від $1,3 до $2,4 трлн. І хоч на даний момент, через передвиборні баталії, точно не можна спрогнозувати, коли цей пакет допомоги буде виділено — до виборів чи після виборів, — в майбутньому він все ж буде даний економіці США. Максимум це станеться у січні-лютому наступного року, після того, як новообраний президент США заступить на свою посаду і всі передвиборчі суперечки залишаться у минулому.

А в цьому випадку для Казначейства США і державного боргу США 2021 фінансовий рік мало чим відрізнятиметься від 2020 року. Оскільки новий пакет заходів допомоги економці призведе до чергового вибухового зростання боргу США на чергові $3-4 трлн. І в самому скромному варіанті вже до літа наступного року загальний державний борг США перевищить позначку $30 трлн. І якщо до цього моменту економіка США відновиться до свого номінального рівня у $21,5 трлн, величина держборгу до ВВП підскочить до рівня 140% від ВВП.

Тоді ФРС США, так само як і цього року, наступного року повинна буде купити більшу частину нового боргу уряду США на чергові $2-3 трлн. А в цьому випадку баланс ФРС зросте до величини $10 трлн з нинішніх $7 трлн. І таким чином, баланс ФРС у відношенні до рівня початку 2020 року, що складав $ 4,2 трлн, зросте майже у 2,5 рази.

Читайте також: Ралі євро-долар: фактори впливу і прогнози аналітиків

Стабільність долара вже не захистити

Цієї перспективи США вже не може уникнути. І влада США, будь-то демократи чи республіканці, прекрасно це розуміє. Як і те, що захищати стабільність долара і боротися з майбутньою інфляцією вона вже не в змозі. І для долара, так би мовити, назад шляху вже немає. Друкарський верстат США розігнався до такої швидкості, за якої гальмувати вже неможливо і безглуздо, а тому в цьому питанні залишається тільки одне, тиснути далі на газ і подумки змиритися з майбутнім знеціненням долара США.

Але все це, звичайно, буде не так швидко. Мова не йде про те, що долар впаде у найближчі дні або тижні. А про те, що долар США буде падати у майбутній перспективі, фінансові ринки на цьому навпаки будуть зростати.

Читайте також: Чому фондовий ринок США може впасти і що допоможе його оживити