У СОТ вважають, що Сполучені Штати почали торгову війну з КНР у 2018 році незаконно і таким чином порушують правила глобальної торгівлі.

Що ухвалили

Колегія СОТ 15 вересня в Женеві ухвалила рішення, в якому йдеться, що США порушили свої зобов'язання перед організацією за декількома пунктами. Це сталося тоді, коли Вашингтон ввів додаткові мита на китайський імпорт на суму $360 млрд.

Читайте також: Торговельні війни США і Китаю: наслідки для світової економіки

Як реагували

Китай таке рішення вітав, хоча у Вашингтона є два місяці на подачу апеляції.

У США заявили, що мита, накладені на китайський імпорт у період керівництва адміністрації президента Трампа, були обумовлені чинним законодавством США. У Штатах вважають, що Китай вдавався до несправедливої торговельної практики, крадучи у американських компаній інтелектуальну власність.

Президент США Дональд Трамп тут же заявив, що Штатам щодо СОТ доведеться вжити заходів, але що саме він має на увазі, не уточнив.

Хроніки американо-китайської торговельної війни

Китай направив скаргу до СОТ у 2018 році, коли адміністрація Дональда Трампа ввела 25% мито на кілька сотень найменувань виробів з Китаю. Відтоді США неодноразово розширювали список. У Вашингтоні пояснили такий крок негативним торговим балансом з Китаєм.

Пекін у відповідь вжив дзеркальних заходів. Дії Китаю передбачають насамперед підвищення вже існуючих мит разом з ембарго на постачання окремих видів американської продукції, зокрема нафти, кукурудзи, сої тощо.

У СОТ були змушені створити третейську арбітражну комісію. За оцінками фахівців організації, середньостроковий вплив повномасштабної торговельної війни між КНР і США, в разі якої всі країни вводитимуть тарифи в односторонньому порядку, призведе до зниження економічної активності в світі на 2%, а торгівлі – відразу на 17% у 2022 році (Bekkers і Teh, 2019). Для порівняння: в 2009 році глобальний ВВП скоротився приблизно на 2%, а міжнародна торгівля – на 12%.

Читайте також: Світова торгівля впала до рівня кризи 2008-2009 років – СОТ

У січні 2020 року торговельні відносини між країнами почали начебто нормалізуватися. Однак у серпні Дональд Трамп відмовився від продовження перемовин. На думку очільника Білого дому, Китай цілком міг, але не захотів зупинити епідемію коронавируса.

Читайте також: Мінторг США ввів санкції проти 33 компаній з Китаю

Крім того, у тому самому серпні Трамп напередодні президентських виборів 3 листопада пообіцяв створити в Штатах за 10 місяців 10 млн робочих місць. Частково – за рахунок введення податкових пільг для американських компаній, які перенесуть виробничі підприємства з Китаю до себе на батьківщину.