Яким чином світові фінансові інститути борються одночасно з нинішніми і минулими проблемами, в колонці для «Мінфіну» розповів аналітик ІГ Універ Михайло Федоров.

Економіка та кредити

До коронакризи світ на повній швидкості йшов до великої боргової кризи. Адже ще наприкінці 2019 року рівень світового боргу без урахування фінансового сектора вже перевищував 230% ВВП.

Настільки високий рівень обтяжень стосувався не тільки розвинених, але і країн, що розвиваються, борг яких до 2020 року також дуже сильно зріс. Наприклад, китайська економіка без урахування фінансового сектора накопичила боргів на більш ніж 200% свого ВВП.

Боргова проблема, якщо її спробувати пояснити простіше і коротко, полягала в наступному.

Фінансова система постійно видає реальному сектору економіки гроші в кредит і одночасно отримує погашення за старими позиками. При цьому якщо обсяг видаваних кредитів перевищує обсяг обтяжень, то відбувається процес, коли фінансовий сектор вливає в реальну економіку гроші.

Якщо ж обсяг обтяжень вище видаваних кредитів, то відбувається процес, при якому ліквідність вилучається з реального сектора економіки, через що економіка страждає.

Але, як усім напевно зрозуміло, оскільки банки видають кредит з відсотком, то обсяг обтяжень за конкретними кредитами без фактора часу завжди перевищує обсяг позики. І тому для економіки дуже важливо, щоб обсяг кредитування завжди зростав, для того, щоб сьогоднішні позики перевищували минулі обтяження. І щоб нетто баланс руху грошей був на користь реального сектора.

Читайте також: Рубіні: повідомлення про швидку кончину долара сильно перебільшені

До кризи 2008 р. світу вдавалося збільшувати обсяг кредитування природним чином. Але до 2008 р. хвиля кредитного циклу завершилася, оскільки розвинені країни вже тоді накопичили величезні борги, і зростати боргам вже не було куди.

За крок від «Великої депресії»

Якби тоді кризі дали розгулятися і економіка пішла б стопами класичних циклів, то світ би впав у нову «Велику депресію». Де рівень боргу почав би скорочуватися або за рахунок погашень, або за рахунок дефолтів і, можливо, до сьогоднішнього дня проблема з боргом була б вирішена за рахунок його зниження. І світ би був готовий до нового кредитного циклу зростання світової економіки.

Але ціле десятиріччя після 2008 р. світ прожив би у «великій кризі». Оскільки весь цей час реальний сектор економіки віддавав би боргів більше, ніж отримував кредитів.

Але фінансова влада світу не дала реалізуватися класичній кризі за рахунок ввімкнення друкарських верстатів, наповнивши економіки розвинених країн дешевими грошима.

За рахунок цього їм вдалося погасити боргові проблеми світу і простимулювати кредитування так, щоб воно продовжувало зростати і покривало обсяг обтяжень. А країни, що розвиваються, такі як Китай, не відставали від розвинених економік, і так само активно кредитували свої економіки і нарощували величину боргів.

Друкарські верстати центральних банків розвинених країн, в першу чергу, вдарили по кредитних ставках, а низькі ставки зменшили обтяження, одночасно простимулювавши кредитування.

Кредитний цикл продовжився, за рахунок чого і борги продовжили збільшуватися. Але на підході до 2020 р., і цей ресурс був уже практично вичерпаний. Боргів стало ще більше і навіть у МВФ наприкінці минулого року почали бити на сполох з приводу надмірно великого світового боргу.

Читайте також: Баффет поставив проти економіки США: що означають його «золоті» вкладення

Найголовніше, що ресурсу для підтримки зростання кредитування вже не залишалося. Адже основні ставки центробанків уже були практично нульовими. Без коронакризи світ цілком ймовірно до поточного моменту міг би опинитися у новій кризі через чергову зупинку кредитного циклу.

Рятівна інфляція

Цього року прийшла коронакриза і вся увага людей тепер звернена до неї. Однак процеси, які відбувалися в економіці раніше, актуальні і зараз. І фінансова влада світу чудово це розуміє. Тому вона сьогодні бореться не тільки з коронакризою як такою, але одночасно і з потенційною борговою кризою.

Тому позиція фінансової влади світу в особі ФРС США, Європейського центрального банку, Банку Японії, Народного Банку Китаю та інших фінансових інститутів на сьогоднішній день є дуже м'якою і орієнтованою на сильне стимулювання економіки. Для них занадто м'яка монетарна політика з трильйонними вливаннями ліквідності є адекватною в обставинах, що склалися.

У цьому ключі зроблена і недавня заява голови ФРС Джерома Пауелла про те, що нова стратегія ФРС передбачає таргетування «гнучкого середнього рівня інфляції». Тобто, ФРС тепер допускає роботу друкарського верстата при зростанні інфляції, що виглядає цілком логічним.

ФРС на даний момент одночасно боїться і коронакризи, і боргової кризи. А тому їх вже не хвилює мета у вигляді збереження цінової стабільності. Навпаки, сьогодні всі хочуть зростання інфляції. Але прямо заявити про це ніхто з регуляторів не може, оскільки це буде суперечити їх офіційним цілям.

Читайте також: Подолати наслідки кризи вдасться не раніше 2025 року

Найімовірніше, можновладці хочуть досягти високої інфляції, щоб вона стерилізувала боргову проблему шляхом знецінення боргів. І мабуть вони йдуть до цього вже свідомо. А якщо так, то друкарські верстати з виробництва грошей не зупиняться, доки дійсно інфляція не злетить до високого рівня.